1048

A jövő csillagai gála a Nemzeti Táncszínház műsorán

MTI

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) növendékei mutatkoznak be A jövő csillagai című egész estés előadással a Nemzeti Táncszínház programjaként október 20-án a Várkert Bazárban. Az idén 65 éves MTF egész estés előadása a jövő balettcsillagainak hagyományos őszi bemutatkozása a Nemzeti Táncszínház programjaként, amely ezúttal a Várkert Bazár felújított konferenciatermében látható.

A gála keretében nyújtja át Kutnyánszky Csaba, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) Művészeti Bizottságának elnöke a főiskola újabb öt évre szóló akkreditációs oklevelét Szakály György rektornak. Három egykori, ma már Kossuth-díjas hallgató, ifjabb Harangozó Gyula, Juronics Tamás és Zsuráfszky Zoltán az eseményen veheti át címzetes főiskolai tanári oklevelét.

A növendékek és hallgatók klasszikus és modern koreográfiáin, új repertoárdarabjain kívül tradicionálisan A jövő csillagai őszi gáláján láthatja a közönség először a végzős balettművészek készülő vizsgadarabjainak, nem egyszer ősbemutatóinak némely mozzanatát. Ilyen Seregi László Faust – Walpurgis éj című egyfelvonásosának néhány részlete. A klasszikusokat egyebek mellett a Csipkerózsika, a Bajadér, a Rajmonda, a Giselle, a Paquita, a Diótörő című balettek legismertebb szólói, kettősei reprezentálják. A műsorban helyet kaptak a főiskola mestertanárai, valamint neves hazai és külföldi kortárs alkotók koreográfiái is, köztük Maged Mohamed, Andrea Merlo, Kulcsár Noémi, Juhász Kata, Szitt Melinda darabjai. A táncművész-képzés harmadik pillérét adó néptánc-szak ezúttal a negyedévesek által előadott Szatmári táncokkal mutatkozik be. A gála az első klasszikus balett évfolyamra emlékezik a legendás prímabalerina, Orosz Adél színpadra invitálásával.

A Magyar Táncművészeti Főiskola hagyományosan és kizárólagosan képzi Magyarországon a klasszikus tánc művelőit és pedagógusait, a kortárs és modern irányzatok, valamint a néptáncoktatás vezető központja. Egyedülálló módon önálló táncelméleti kutatóközpontot működtet, kiemelkedő tudományos aktivitást folytat. Az intézmény az egyetlen művészeti főiskola, amely saját elméleti szaklappal rendelkezik, tevékenysége révén a régió kutatási és oktatási központja.

A főiskola regisztrált együttesként is működik, a növendékek és hallgatók a házi előadásokon kívül a hazai táncművészet legmeghatározóbb színpadain – köztük a Nemzeti Táncszínházban – is megmutatkoznak.

Forrás: MTI

2015.10.21