1147

Társadalmi érzékenységet erősítő projekt indul a Néprajzi Múzeumban

MTI

Társadalmi érzékenységet erősítő nemzetközi projekt megvalósításába kezdett a budapesti Néprajzi Múzeum: a DiverCity elnevezésű, a kultúrához való hozzáférés egyenlőtlenségeit megcélzó kezdeményezés első szakmai programját október 15-én csütörtökön tartották.

Az uniós támogatással megvalósuló kétéves projekt célja, hogy a kultúrához való hozzáférés és a múzeumba járás ne kiváltság legyen, hanem olyan hétköznapi gyakorlat, amelyhez mindentől függetlenül bárki hozzáférhet – közölte az intézmény az MTI-vel.

A nemzetközi projekt a kultúrához való hozzáférés egyenlőtlenségeit célozza meg, különösen a hátrányos helyzetű, gyakran alacsony presztízsű lakókörnyezetben élő fiatalokra fókuszálva. A program első szakmai napján az érdeklődők megismerhették a projekt korábbi állomásait, workshopokon, beszélgetéseken vehettek részt. Többek között azokra a kérdésekre keresik majd a választ, hogy miként jelenhet meg a generációk közti párbeszéd és a kulturális sokszínűség a múzeumban, hogyan válhat a látogató résztvevővé is, hogyan jöhet létre egy multigenerációs múzeum, és mi történik, ha a múzeumpedagógia és a nem formális nevelés módszertana találkozik.

A projektben résztvevő szakemberek olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a kulturális örökséget közérthetően teszik hozzáférhetővé, és a nyitottságot, a személyes érintettséget és a társadalmat alkotó valamennyi csoport fontosságát hangsúlyozzák. Az Erasmus + európai uniós pályázati program keretében megvalósuló DiverCity projektben 6 európai ország 7 intézménye vagy szervezete vesz részt. 

Forrás: MTI

2015.10.16