1850

Arcok és Sorsok – XX. Országos Portré Biennálé

Koppány Attila festőművész kapta a fődíjat

Október 3-án nyílt meg a Hatvani Galériában hazánk egyik legnagyobb hagyományával rendelkező, immár 40 éve folyamatosan meghirdetett országos csoportos művészeti kiállítása, a XX. Országos Portré Biennálé. Az Arcok és Sorsok címet kapott tárlat fődíját Koppány Attila győri festőművésznek ítélte oda a zsűri.

Koppány Attila az „Arany Diplomát” és Hatvan város polgármesterének díját is elnyerte, melynek értékét mindennél jobban jelzi, hogy a tárlat anyagát közel 100 művész 200 alkotásából válogatta a szakmai zsűri.

Koppány Attila festőművész Enyingben született 1947-ben, képzőművészeti körökben és szabadiskolákban ismerkedett meg a festészet és a grafika technikáival és az alkotás alapvető folyamataival. Székesfehérvárott Áron Nagy Lajos és Ballagó Imre festőművészek tanítványa volt, ebben az időszakban két alkalommal díjazták aranyéremmel munkáit a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken (1963, 1965). 1966-tól képzőművészeti tanulmányait Budapesten a Műegyetem Építészmérnöki Karán a Rajz és Formaismeretek Tanszék művészeti kurzusain, illetve a tanszék műtermeiben folytatta. Mesterei Boross Géza és Máriási (Masznyik) Iván festőművészek voltak.

Első önálló kiállítását Budapesten 1968-ban Dr. Pogány Frigyes professzor, az Iparművészeti Főiskola főigazgatója nyitotta meg. A Fejér Megyei Képzőművészek Kiállításain 1974-től 1977-ig szerepelt. Ezután Győrbe költözött, ahol azóta is minden megyei tárlaton szerepelt, 1982-ben megyei pályázati díjat és Borsos Plakettet nyert. 1981-től számos jelentős országos tárlaton is bemutatták alkotásait. Egyéni külföldi kiállításokat rendezett 1989-ben Erfurtban a Rieth Galériában, majd 2006-ban Grazban, a Cafe Kaiser Joseph művész-kávéházban. 2006-ban az IN MEMORIAM 1956 2. Országos Képzőművészeti Kiállításon I. díjat nyert. Ezidáig 37 önálló tárlaton (Budapest, Velence, Győr, Sárbogárd, Szeged, Székesfehérvár, Gyöngyös, Pécs, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Erfurt, Graz) és közel 100 kollektív kiállításon (Kaposvár, Debrecen, Eger, Szombathely, Salgótarján, Miskolc, Hatvan, Szolnok, Budapest, Szeged, Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Kecskemét, Sárvár, Nyitra, Lublin, Konin, Berlin, Trnava, Antwerpen, Rzeszów) szerepeltek munkái.

1973-tól a Képzőművészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) tagja. A Győri Képző- és Iparművészek Egyesülete tagja, a Győri Grafikai Műhely alapító tagja, a Művésztanárok Társasága (Bp.) tagja. A Magyar Szépmíves Céh (Társaság) elnökségi tagja 2009-től csakúgy, mint a Székesfehérvári Művészek Társaságának. Az Association Internationale de la Couleur Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Tudományos Akadémia Színelméleti Albizottsága tagja. 2008-tól a Körmendi Galéria tagja. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galéria, a Xantus János Múzeum, a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményében, a Körmendi-Csák Kortárs Művészeti Gyűjteményben, a Rechnitzer Gyűjteményben, valamint középületekben és számos további magángyűjteményben.

Az Arcok és Sorsok kiállítás november 14-ig tekinthető meg Hatvanban, a Hatvanas u. 2. szám alatti kétszintes Galériában. Koppány Attila és az elnyert oklevél mellett a címlapon a Mámor és Apátia című díjnyertes alkotás látható.

Fotók: Matusz Károly fotóművész

2015.10.13