1569

Háromezer-egyszáz gólya kezdi tanulmányait a Széchenyi Egyetemen


A nyári felvételi eljárásban 2730, a pótfelvételi során további 366 jelentkező került be a győri Széchenyi István Egyetem képzéseire, s így – a jelentkezéskor megjelölt szak bejutási feltételeit teljesítve – 3096 fő kap beiratkozási lehetőséget a győri tanulmányokra.

„A számunkra kedvező felvételi adatsorral a kormány felsőoktatási képzési döntései, törekvései markánsan megjelennek egyetemünkön. Kapacitásunkban gyakorlatilag elértük a plafont, az évről-évre növekvő felvételi számok, a műszaki képzés meghatározó aránya jelzi ezt” – értékelte a Széchenyi István Egyetem idei beiskolázási helyzetét dr. Földesi Péter rektor.

A Műszaki Tudományi Karon az elmúlt évek kiemelkedően magas felvételi létszáma 1875 fővel – ez az összes felvett kétharmada – továbbra is stabil. Közülük 1572 mérnök- és informatikus-jelölt képzését a magyar állam finanszírozza. A legnagyobb szak most is a nappalis gépészmérnöki (292 fő, a bekerültek átlagpontszáma 333), a járműmérnöki (202 fő, 334 pont), a mérnökinformatikus (138 fő, 336 pont), a villamosmérnöki (103 fő, 328 pont) és a közlekedésmérnöki (101 fő, 324 pont). Az osztatlan mérnöktanár szak már második éve csak Győrben indul.

Hiába csökkent, szűnt meg a gazdasági vagy a jogi területen az államilag finanszírozott helyek száma, Győrött tavaly és most is növekedés volt. Ez azt bizonyítja, hogy a győri képzés széleskörű kapcsolatrendszere, erős munkaerő-piaci irányultsága, az egykor a Széchenyin végzett öregdiákok elhelyezkedésének kedvező adatai a jelentkezőket motivált döntésre ösztönzi. A győri üzleti irányultságú közgazdászképzésben az elmúlt időszak növekvő elsőéves létszáma a nyári felvételivel a tavalyi 470 főről 561-re, majd a póttal további 114 felvettel 675 főre erősödött.

A jogi karon a jogász (73 fő + 40 fő a póton) és a nemzetközi szakok (57 felvett) mellett az új igazgatási képzések is jelentős létszámbővülést hoztak. A nyári felvételik során 240, a póton további 90 fő került be a győri jogi-igazgatási képzésekre. A két új széchenyis szakon – igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási – 114 fiatal kezdheti tanulmányait, s szerezhet a térségi munkaerő-piacon eddig hiányolt, jól érvényesíthető szakképesítést. A térségi munkaerőpiac igényei szerint, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal szoros szakmai együttműködésben szervezett egészségügyi képzésben a sláger ezúttal is az ápolás és betegellátási (51 fő) és az egészségügyi szervező (47) szak, s külön a szülésznő képzés (19). A zeneművészeti intézet hozta arányában a legjelentősebb, 40%-os bővülést. Itt a tavalyi 49 helyett 72 fiatalt vettek fel. A művészképzésben a Győrben tanító kiváló mesterek jelentik a hívó szót.

„A győri gazdasági térség dinamikus fejlődése a mostani kiváló felvételi eredményünkkel nagy lehetőséget, s egyúttal nagy felelősséget ad egyetemünknek, s ez a munkaerő-piaci kapcsolatok további kiteljesítését, a Széchenyi Életpálya Program napi gyakorlattá tételét fogalmazza meg számunkra.” – jelentette ki a nyári és a pótfelvételi eredményeket értékelve dr. Földesi Péter.

Winkler Csaba

2014.09.04