792

Meryl Streep új feminista drámájával kezdődik a Londoni Filmfesztivál

MTI

Az erős nőket állítja a központba az október 7-én kezdődő 59. BFI Londoni Filmfesztivál, amelynek nyitófilmje a Meryl Streep főszereplésével forgatott Suffragette című feminista dráma. A brit nők szavazati jogának kivívásáról szóló történelmi film sztárjai, Carey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter is végigvonulnak este a vörös szőnyegen.

A nemzetközi filmmustrán a következő 12 napban 72 ország 240 játékfilmjét vetítik. Clare Stewart fesztiváligazgató a 2015-ös programot az „erős nők éveként” jellemezte. A Suffragette című filmet méltatva kijelentette, hogy „brit nők készítették brit nőkről, akik megváltoztatták a történelem menetét” – idézte a BBC News.

A játékfilmes versenymezőnyben a londoni közönség 13 produkciót tekinthet meg, köztük Nemes Jeles László Saul fia című alkotását. A holokausztdráma Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját, és ez a film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra is. A versenyprogramba beválogatták a lengyel Jerzy Skolimowski 11 Minutes című filmjét, Cary Fukunaga Beasts of No Nation című, gyerekkatonákról szóló drámáját és az iPhone-nal forgatott Tangerine című produkciót is, amely transznemű Los Angeles-i szexmunkásokról szól. A mustra zárónapján, október 18-án látható majd Michael Fassbenderrel a címszerepben az új Steve Jobs-film, amelyet a Gettómilliomos rendezője, Danny Boyle forgatott.

A filmiparban dolgozó nők helyzetével foglalkozik az október 8-ra szervezett globális szimpózium, amely az Oscar-díjas Geena Davis és a Londoni Filmfesztivál együttműködésével jött létre. Davis az általa alapított médiakutató intézettel régóta küzd a nők médiajelenlétének javításáért. A tanácskozáson számba veszik, hogy milyen lépésekre van szükség az ágazatban a nők helyzetének előmozdítására. Foglalkoznak a színésznőkkel szembeni diszkriminációval, és azzal is, hogy milyen lehetőségei vannak a női rendezőknek – sorolta Stewart.

A mustra programjában 46 rendezőnő szerepel filmjével, de mint a fesztiváligazgató rámutatott: ez is csak 20 százaléka a teljes műsornak. Stewart megjegyezte, hogy az elsőfilmesek, a dokumentumfilmesek és a rövidfilmesek között még szép számmal akadnak nők, ami azt jelzi, hogy később állnak eléjük azok az akadályok, amelyek miatt nem léphetnek tovább a pályájukon.

A Londoni Filmfesztiválon számos premiert láthatnak a nézők. Vetítik egyebek között Johnny Depp és Benedict Cumberbatch Black Mass című új gengszterfilmjét, a The Lady in the Van című drámát Maggie Smith-szel a főszerepben, valamint a feketelistára került hollywoodi forgatókönyvíróról szóló Trumbo című életrajzi drámát is, amelynek sztárjai Bryan Cranston és Dame Helen Mirren

Forrás: MTI

2015.10.07