A Magyar Népmese Napja

Szeptember 30.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Mesélő kedvéért s a gyermekész pallérozásáért már huszonöt-harminc éves korában „Elek apó”-ként emlegették szerte az országban. Óriási mesekincset hagyott ránk, születése után több mint 150 esztendővel is csorbítatlanok érdemei, mert a népmesék nem egy letűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei.

Elek apó örökbecsű munkájának elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, az Ő tiszteletére ünnepeljük születése napján meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket.

Benedek Elek a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője, és az első színpadi mesemondónk is. Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásai (Ezüst Mesekönyv; Arany Mesekönyv) főként az Az Ezeregyéjszaka meséi és a Grimm fivérek meséinek átiratai: tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak.

A népmese értékéről nem lehet eleget beszélni és írni. Ezért fontos, hogy ezen a napon kiemeljük, mi mindent adhat felnőttnek és gyermeknek. A mese nemcsak élményt ad, hanem lelki segítőtársunk, a bölcs és tapasztalt öregapónk, aki a kellő időben tanáccsal és segítséggel látja el a tisztelettel és nyitott szívvel feléje forduló hallgatót. A népmesék kincsestárából tudást és erőt meríthet kis és nagy küzdelmeihez az, aki megdolgozik érte. A mese reményt és erőt adó, csodákra inspiráló, ugyanakkor szigorú tanítónk, aki mindig azt mutatja meg magából, amire épp szükségünk van. Akárcsak régen, ma is öreg és fiatal, küzdő és pihenő mást hall meg a meséből, és másra használja.

Boldizsár Ildikó meseterapeuta évtizedek óta alkalmazza ezeket a kincset érő történeteket. Azt írja Meseterápia című könyvében, hogy nincs olyan élethelyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja.

"A mesék azt állítják, hogy mindazt, ami a világban vagy bennünk rosszul működik, meg lehet változtatni. Az európai és keleti népmesék ismeretében az a kijelentés is megkockáztatható, hogy a mesék szerint nem a „világ” működik rosszul, hanem az ember nem kapcsolódik harmonikusan a világ által felkínált lehetőségekhez, illetve rossz választásai nyomán alakulnak ki olyan helyzetek, amelyek problémákat okoznak. A mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és a helyére állítani egyfajta teljességet. Gyógyító erejének épp ez az egyik titka." Boldizsár Ildikó

Ha valaki kedvet kapott az olvasáshoz: http://mek.oszk.hu/00200/00232/html/

Összeállította: Szabados Éva

 

Forrás: www.hunra.huhttp://www.kortarsonline.hu/2010/12/elek-apo-mesei-es-kozeleti-kuzdelmei/3238www.meseterapia.hu, Wikipédia

A kép a http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2015.09.30