Bollywood kasszasikere: a 3 félnótás (3 Idiots)

Filmajánló

Ne hajszold a sikert, törekedj a tökéletességre, és akkor majd a siker hajszol téged!” Ez az egyik üzenete a 3 félnótás című filmnek, mely az ősi indiai eposzokhoz hasonlóan mélyenszántó témát dolgoz fel nagyon szórakoztató formában. Ez lehet az egyik titka hatalmas népszerűségének (több, mint kétmilliárd rúpiát hozott a készítőknek, ami még a sztárparádét felvonultató mozisikereket is túlszárnyalja).

A történet három fiatalember sorsát követi nyomon, akik az egyetemen ismerik meg egymást, és kötnek életreszóló barátságot. Mindegyikük más-más családi és anyagi háttérrel rendelkezik. Raju (Sharman Joshi) szegény sorból származik, Farhan (R. Madhavan) a középosztályból és Rancho (Aamir Khan) a felső tízezerből. A közös, hogy mindhárman mérnöknek tanulnak.

Mérnökké válni: ez nagyon sok indiai fiatalember célja, mert akkor biztos jövő áll előttük. De ezért nagyon nagy a túljelentkezés és a versengés. Épp ide kapcsolódik a film egyik társadalomkritikai vonatkozása. Ugyanis, mint a filmből megtudhatjuk, Indiában hatalmas nyomás nehezedik a diákokra a szülők és az iskola részéről, ami időnként odáig fajul, hogy öngyilkosságba hajszolja őket. Ennek a jelenségnek a hátterét és működési mechanizmusát boncolgatja az alkotás, eljutva a pályakezdő fiatalok előtt álló legfontosabb kérdésekig. Például, hogy merheti-e követni az ember az álmait, vagy csak az anyagi biztonságra kell törekednie?

És nagyszerű válaszokat ad, humorral, szeretettel megelevenítve azokat az egyetemes értékeket, melyekre Európában már gyakran a cinizmus árnyéka vetül. A film nagy ereje, hogy példát is ad a főszereplő, Rancho és barátai tettein keresztül arra, hogy ezek az értékek igenis megvalósíthatóak. Persze ehhez ember kell a talpán. És Rancho jellemét vizsgálva megtalálhatjuk azokat a tulajdonságokat, melyek képessé teszik arra, hogy olyan karizmatikus és olyan irigylésre méltóan szabad és boldog tudjon lenni.

Az első erény, melyet kiemelnék: a bátorság. Csak egy bátor ember mer önállóan gondolkodni, és épp ez a következő nagyon fontos jellemzője Ranchonak: szeret gondolkodni, szenvedélyes kutató elme. Talán ő az egyetlen az egész egyetemen, aki azért jelentkezett oda, mert a tanulás a mindene. Megveti a magolást, az értelmetlen fogalmak bebiflázását, amit a tanárok tudomására is hoz. Különösen az iskola igazgatójával, a kegyetlen „Vírussal” gyűlik meg a baja, aki szerint a legfontosabb az életben a verseny: vagy te vagy én. A film ezzel ismét egy alapvető problémához nyúl: az elkülönülés kérdéséhez, melynek gyökerei a félelem és az önzés. A három fiú barátsága épp ezeket a jeges falakat dönti le. Rancho melegszívű jósága, mely törhetetlen jókedvvel és furfangos játékossággal párosul, magával ragadja megfelelési vágytól és félelmektől szenvedő barátait, és belőlük is jobb és erősebb embert farag.

Természetesen szerelmi szál is van, mely nagyon kedves és kissé parodisztikus, Rancho és a rettegett iskolaigazgató csinos leánya, Pia (Kareena Kapoor) között. Mégis a film középpontjában inkább a barátság áll, és erről számunkra szokatlan és jóleső érzelmi erővel mesél. Ajánlom a filmet üzenete, humora, oldottsága és inspiráló ereje miatt, mely a nagyszerű színészi játéknak ugyanannyira köszönhető, mint a remek forgatókönyvnek, és az érzelmeink húrjait könnyedén pengető rendezőnek.

A 3 félnótás angol nyelvű előzetese itt tekinthető meg: http://www.youtube.com/watch?v=dzwErbjE0eI

 

Szabados Éva

2014.09.01