Élet a kulisszák mögött

Nagy sikerű nyílt nap és színházi találkozó Sopronban

Nagy sikerű nyílt napot tartott a Soproni Petőfi Színház a szeptember 19-20-i hétvégén, a III. Teátrumi Színzön című színházi találkozóval egybekötött kétnapos eseménysorozatot megközelítőleg kétezren nézték meg. A magyar dráma napja alkalmából életre hívott hagyományos rendezvényen a legnépszerűbb program a kulisszajárás és a jelmeztár-látogatás volt, szombaton hatszázan vettek részt ezen.

A látogatók megnézhették az épület rejtett zugait, bepillanthattak a kulisszák mögé is, miközben ízelítőt kaphattak a teátrum három éve indított színháznevelési programjából. Németh Ervin dramaturg, drámatanár elmondta, az elmúlt esztendőkben különböző tantermi színházi darabokkal 25 oktatási intézményben jártak Sopronban és környékén, s 120 előadást tartottak. Idén a Bocsáss meg, Madárijesztő! című produkcióval látogatnak el az iskolákba.

Mindemellett több érdekes, szórakoztató program várta a kicsiket és nagyokat a magyar irodalom jegyében a nyílt napon. Így láthatták az érdeklődők a pápai Teleszterion Színházi Műhely Csalóka Péter című előadását. A társulat népszerű tagjai borkóstolóval, zsíros kenyérrel és zenés gálával várták az érdeklődőket, akik rendhagyó színházi klubban találkozhattak Mikó István színművésszel és meghívott vendégével, Suha Kálmán zenésszel. Az Igazgatói páholy címen indult szórakoztató közönségtalálkozó keretében a soproni teátrum szeretné vendégül látni azokat a direktorokat, akik az elmúlt 25 évben színházteremtő személyiségként beírták nevüket az intézmény történetébe.

A nyílt napon élénk érdeklődés övezte az ország legjobb alternatív előadásait felvonultató Teátrumi Színözön előadásait is, a kétnapos eseményen több produkció telt házakat vonzott. A találkozón színpadra lépett a Mizantróppal a soproni színház színitanodájának egyik csoportja Molnár Anikó vezetésével, majd érkezett a székesfehérvári Prospero Színkör Két páros című előadása. A komlói Súgólyuk Színház Rejtő Jenő szellemiségét idézte meg a Jutalomjáték című kabaréval, az inárcsi Kb. 35 Társulat pedig egy különlegesen érdekfeszítő darabbal érkezett, Életben ragadtak címmel.

A Színözön második napján, vasárnap a győri 4 BT Társulat mutatta be az Alles Gut című művet. A nap zárásaként a pápai Teleszterion Színházi Műhely többszörösen díjazott, országos hírű produkciója, a Médeia volt látható. Minden előadás után szakmai beszélgetést tartottak a nézők és alkotók részvételével.

Varga Róbert
Fotók: Kiss-Leizer Réka
Soproni Petőfi Színház


2015.09.21