Az ember komédiája

Premier a Győri Nemzeti Színházban

A Vill-Korr Sulibérlet első előadásának bemutatójaként láthatja a közönség Az ember komédiája című darabot a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. A Kszel Attila tollából és rendezésében színpadra került „formabontó mai mese” gyerekeknek, tinédzsereknek, felnőtteknek vagy egész egyszerűen mindenkinek szól. A történet könnyen összefoglalható, a mondanivaló viszont elgondolkodtató, mindezt pedig érdekesen ötvözve mai helyszínekkel, élethelyzetekkel, zenei aláfestéssel.

A teremtő (Bede-Fazekas Csaba) elhatározza, hogy ismét próbára teszi az embert, mint annak idején Ádámot és Évát. Az emberpár megkísértésére kiválasztja két legdörzsöltebb és leggonoszabb angyalát, Lucifert (Rupnik Károly) és Lilit (Agócs Judit). Ellentétben Ádámmal és Évával, a mi főhőseinkre őrangyalok vigyáznak, akik megpróbálják megakadályozni a kísértéseket. A két angyalka pedig nem más, mint Miháel (Maszlay István) és Gábriel (Mézes Violetta).

Miháelnek jut a feladat, hogy kiválasszon egy emberpárt, akiket a hét főbűn mentén hétszer kell Lucifernek és Lilinek kísértésbe vinnie, mégpedig úgy, hogy saját akaratukból essenek bele a bűnbe. Miháel választása egy óraadó tanárnőre (Huber Gabriella) és egy másodosztályban játszó labdarúgóra (Kovács Gergely) esik… Az emberiség jövője pedig immáron rajtuk múlik.

Amennyiben a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és a jóra való restség bűnébe esnek, az emberiség elbukik. Az emberi természetet és az embert ismerve vajon mire számíthatunk, különösen, ha oly ügyes démonok kísértenek, mint Lucifer és Lilit…? Azonban amíg a hét főbűn mentén kacagunk és szórakozunk, ne feledkezzünk meg elgondolkodni arról, hogy milyen vékony fal választja el a jót a rossztól, milyen könnyű jó szándékból rosszat tenni, és ez bizony velünk is hányszor előfordul(t már). Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy nekünk is vannak őrangyalkáink…

Az ember komédiája egész előadása nagyon ötletesen került színpadra filmbejátszásokkal, zenével, tánccal tarkítva. Az alakítások ragyogók, a poénok a helyükön vannak, más nem is nagyon kell a jó színdarabhoz, azonban én még felsorolom azokat a szereplőket, akik az előadás sikeréhez biztosan hozzájárulnak: a színpaddal, színjátszással ismerkedő fiatalok név szerint Fischbach Kardos, Foltányi Edina, Homlok Bertalan, Molcsányi Réka, Németh Eszter, Péter Polla, Somogyi István, Vlasich Máté.

Tehát a szeptember 19-i, szombati premier utána biztosra vehető a sok-sok előadás; kedves Kszel Attila, várjuk majd a következő „mesét” is!

Molnár Zoltánné
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja


2015.09.19