Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

MTI

Nagyszülőket és unokákat is vártak szeptember 10-én csütörtökön délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínházba a Szerelempatak című dokumentumfilm ingyenes vetítésére, amelyet a hamarosan kezdődő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF (Budapest International Documentary Festival) beharangozó rendezvényének szántak a szervezők.

A második Budapest International Documentary Festival szeptember 23. és 27. között zajlik. A fesztivál egyik különlegessége, hogy idén az egyik szekció versenyfilmjeinek főszereplői mind idős emberek. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy ráhangolódásként előre levetítik a 2013-ban készült Szerelempatak című, számos nemzetközi díjat nyert dokumentumfilmet, amelyben egy romániai magyar ajkú falu idős lakói beszélnek szerelemről és vágyakozásról. A filmet Sós Ágnes rendezte, aki a BIDF egyik alapító igazgatója.

A BIDF 36 alkotást felvonultató programjában négy magyar film is szerepel. Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig a világ minden részéről érkeztek filmek Budapestre – fogalmaztak a szervezők. A vetítések négy szekcióban zajlanak. A Nézz szembe a szüleiddel mezőnyben gyerek-szülő viszonyról szóló filmeket, köztük Hörcher Gábor Drifter című munkáját láthatja a közönség. A Nézz szembe az öregedéssel szekció az időseknek vágyaival, céljaival, terveivel foglalkozik. A Nézz szembe az elnyomással programban olyan emberekről esik szó, akik szeretnék egy kicsit jobbá tenni a világot. A Nézz szembe a sztereotípiákkal elnevezésű szekciót pedig a kirekesztéssel szembesülőknek szentelték a fesztivál programjának összeállítói.

A dokumentumfilm fesztivál helyszíne idén az Uránia Nemzeti Filmszínház. A részletes program megtalálható a mustra honlapján: http://bidf.hu/hu.

Forrás: MTI

2015.09.11