Vaskakas Bábszínház évadnyitó

Új épület, új termek, új színpadok, új színházi és művészeti lehetőségek

Szeptember első napján tartotta évadnyitó társulati ülését a Vaskakas Bábszínház. Az igazgató Kocsis Rozi megvalósult álomnak tartja, hogy a 2015/16-os évadot az új helyen, a volt BBMMK épületében (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) kezdheti a társulat. A nyári költözés munkálatai ugyan még tartanak, de a számtalan, új helyszín adta lehetőség jóval gazdagabb és színesebb színházi élményt kínál idénre.

Megemlítve néhány jelentős változást a korábbi épülettel szemben, itt a nagyszínpad mellett lesz külön kamaraterem a bábelőadásoknak, és külön játszóhelyen lesznek az Aprók Színháza előadások is.

Szeptember 10. és 12. között a Színház a Legkisebbeknek – Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztivállal a Vaskakas Bábszínház idén először hagyományteremtő szándékkal irányítja a figyelmet a 0-3 éveseknek szánt produkciókra. Csütörtöktől szombatig, délelőtt és délután is egy-egy csecsemőszínházi előadás lesz látható, ahol a Vaskakas Bábszínház mellett nemzetközi és hazai társulatok darabjai közül válogathatnak a családok. Az előadások között pedig szakmai zártkörű workshopokon bővíthetik ismereteiket a művészek.

A fesztivál részletes programja:
- Szeptember 10. Csütörtök
11.00 Casa – a La Baracca Színház előadása (Olaszország)
12.00 Telling with your eyes – Roberto Frabetti (La Baracca Színház) zártkörű workshopja
16.00 Ha Dede – a Kabóca Bábszínház előadása (Veszprém)
- Szeptember 11. Péntek
11.00 Casa – a La Baracca Színház előadása (Olaszország)
12.00 A világ felfedezésének öröme – Király Ildikó zártkörű előadása
16.00 Tütü-tutu autó – a Vaskakas Bábszínház előadása
- Szeptember 12. Szombat
11.00 Pont, pont, vesszőcske – a Kolibri Színház előadása (Budapest)
12.00 A zene szerepe a csecsemőszínházban – Novák János zártkörű workshopja
16.00 Szerelmükből születtem én – a Mesebolt Bábszínház előadása (Szombathely)

A hagyományok szerint a 2015/16-os évad bábszínházi bérletes kínálatában négy új előadással várja a társulat az óvodai és iskolai csoportokat:
- Elisabeth Steinkellner: AZ ÚJ NAGYI  (rendező: Kuthy Ágnes)
- P.P. Bazsov: A RÉZHEGYEK KIRÁLYNŐJE (rendező: Bercsényi Péter)
- Máté Angi: EMLÉKFOLTOZÓK (rendező: Markó Róbert e.h.)
- VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ (koreográfus-rendező: Kocsis Enikő és Fitos Dezső)

A bérletes bemutatókon kívül A bőbeszédű diófa (rendező: Kolozsi Angéla) és az adventi időszakban egy Mikulás-előadás is színesíti a műsort, valamint az egészen piciknek két új Aprók Színháza előadás is készül. A Vasárnapi Matinékon az új bemutatók mellett műsoron marad többek között a La Fontaine mesék; a Hapcikirály; a János vitéz; a Hanyistók, avagy a grófkisasszony és a lápi szörny története; A Pincérfrakk utcai cicák; A mindentlátó királylány és a Jancsi és Juliska is.

A Vaskakas Bábszínház befogadó színházi szerepet is betölt ettől az évadtól kezdve. A BBMMK szervezésében általuk a tavasszal már egyeztetett előadásokat átvéve, folytatja a gyermekszínházi előadásokat. A 4 előadásra szóló bérlet várja az alsó, a 3 előadásra szóló a felső tagozatosokat.

A Vaskakas Bábszínház célja, hogy a felnőtt közönségnek is kínáljon műsorokat, ezért hosszú távú együttműködésben bízva havonta egyszer az Orlai Produkció egy-egy kiváló előadását tűzik műsorra: Legelőször a Novák Eszter rendezte A szív hídjai című előadás lesz látható október 31-én 19 órától, Udvaros Dorottya és László Zsolt főszereplésével.

Ahogyan a társulati ülésen Kocsis Rozi igazgató elmondta, a rengeteg változás célja, hogy a volt BBMMK épületében minden korosztályt nyitott kapukkal tudjanak várni.

2015.09.07