Magyar színházi évad kezdődik Sopronban

Sztárszereplőkkel ünnepelnek

Magyar évaddal tisztelegnek az önálló teátrum megalapításának 25 éves jubileuma előtt a Soproni Petőfi Színházban – jelentette be Pataki András, az intézmény igazgatója az évadnyitó társulati ülésen. Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése ugyanis 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat.

Erre emlékezik a teátrum a 2015/2016-os évadban, amelynek keretében a nagyszínpadon felnőtt bérletben csak magyar szerzők darabjait mutatják be. Az évadnyitó előadás október 10-én Örkény István Macskajáték című tragikomédiája lesz Szitás Barbara rendezésében, Horváth Zsuzsa, Mikó István és Gyebnár Csekka főszereplésével. Műsoron szerepel még Várkonyi Mátyás és Béres Attila A bábjátékos című rockoperája, a rendező Katona Imre. A darabban színpadra lép Vastag Tamás és Szolnoki Tibor is. Játsszák még Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát. Az Evangélium Színházzal készülő produkciót Juhász Róza állította színpadra. Ebben az előadásban Fodor Zsóka is színpadra lép. Kosztolányi Dezső ritkán játszott műve, az Aranysárkány is látható lesz a következő évadban, a színpadi játékot Pataki András rendezi. Ősbemutatóval kedveskedik a közönségnek a Sopron Balett, Szarka Gyula kimondottan erre az alkalomra írta meg az Álmos legendája című táncmű zenéjét, a rendező-koreográfus Demcsák Ottó.

Mindezekkel együtt húsz különböző bemutatóval készül a színház. Látható lesz többek között a felnőtt kombinált bérletben Anna Gavalada Szerettem őt című színműve a Rózsavölgyi Szalon előadásában, Szántó Erika rendezésében, a két főszereplő Szilágyi Tibor és Györgyi Anna. Ugyancsak ebben a bérletkonstrukcióban Pataki András állítja színpadra Ingmar Bergman Őszi szonáta című színpadi játékát. A kamaraszínházi bérletben többek között az Orlai Produkció előadásaként Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című darabja érkezik, valamint műsoron szerepel Švejk vagyok címmel Mikó István önálló estje. Ezenkívül Haumann Péter Szókratész védőbeszéde című legendás színházi produkcióját is láthatják majd ebben a bérletben a soproni nézők.

Az elmúlt évadokban a soproni ifjúsági és gyermekközönség jelentős létszámban képviseltette magát a színházban, számukra is több bérletkonstrukciót kínál a színház. A cél az, hogy a jövő nemzedéke megszeresse a színházat, keresse az ott átélhető kulturális élményeket, és a jövőben tudatosan gondolkodjon a demokráciáról, annak intézményeiről.

A következő évadban folytatódik az intézmény népszerű tantermi színházi – azaz színházi nevelési programként működő – sorozata a Bocsáss meg, Madárijesztő! című játékkal, és újból megnyílik a színházi klub is, amelynek keretében kortárs magyar szerzők műveit mutatják be, valamint lesznek pódiumbeszélgetések is.

A direktor beszédében visszatekintett a nyári időszakra. A Sopron Balett előadása, A szép Cerceruska júniusban közönségdíjat nyert az országos győri táncfesztiválon. A revizor című produkció szép sikert ért el kétszer az Esztergomi Várszínházban. Az Énekes madár című székely népi játék Hegykőn, Vászolyban és Mikházán aratott hangos sikert. A fertőrákosi barlangszínházban a Csárdáskirálynő című operettel és a Végtelen Európa című táncfantáziával képviseltette magát a soproni színház.

A társulat tagjai az elmúlt esztendőben két filmben szerepeltek, a Képtelen történet a Magyar Holokauszt Emlékévhez csatlakozva készült, a Csonka délibáb című alkotás pedig a hortobágyi kitelepítésekről szól. Mindkét film látható lesz a Duna Televízióban, utóbbinak ősszel a tervek szerint a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják a díszbemutatóját.

A soproni társulathoz idén Farkas Ibolya és Vukosavljev Iván színművészek, valamint Szabó Attila rendező csatlakozik.

Pataki András hangsúlyozta: a fertőrákosi barlangszínház megnyitása új feladat elé állítja a társulatot, hiszen a közönség nagy része Sopronból és környékéről érkezett és érkezik oda, ezért az idei kőszínházi évad egyik legfontosabb célja a felnőtt bérletesek megtartása. Mindemellett örömmel jelentette be, hogy az önkormányzat hathatós segítségével elkészült a balett termük a GYIK Rendezvényközpontban.

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy egymás segítése, a kölcsönös bizalom szükséges ahhoz, hogy igazi sorsközösségben tudjanak együtt dolgozni az új évadban is. Majd bemutatta a Sopron Balett két új tagját: Domány Rékát és Bolla Bencét.

Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fertőrákosi barlangszínház megnyitása új kihívás elé állította az intézményrendszerüket. Sikeresen teljesítették az azzal kapcsolatos célkitűzéseket, miközben kialakítottak egy új menedzsmentet. Nyáron nyolcvan százalék fölötti volt az előadások látogatottsága, a témaparkot és tanösvényt pedig húszezren nézték meg eddig.

Dr. Simon István, Sopron alpolgármestere évadnyitójában arról beszélt, hogy a három éve városban élő és alkotó társulatot a helyi emberek elfogadták és megszerették, a csapat a teljesítményével kivívta a közönség elismerését. Ennek szellemében és az eddigi eredmények tükrében ő bizakodva és várakozással tekint a 2015/2016-os szezonra.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.09.03