Őszi szonáta Sopronban

Színdarab Bergman klasszikusából

Megtartották az olvasópróbáját Ingmar Bergman Őszi szonáta című filmforgatókönyvéből készült színpadi játéknak a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András, a teátrum igazgatója, a szerepeket Farkas Ibolya, Molnár Anikó, Vukosavljev Iván és Diószegi Imola játsszák, a bemutató október 17-én lesz.

Pataki András az olvasópróbán elmondta: széles összefogással különleges előadás készülhet.  A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Komáromi Jókai Színház, a Mikházi Csűrszínház, a Forrás Színház, a Pesti Magyar Színház és a bécsi Europa Club együttműködésében jön létre a produkció. Ezúttal a négy szereplőt, négy különböző színházi műhely, illetve térség delegálja, amely jó alkalmat biztosít arra, hogy izgalmas, színészi generációkat összekötő előadás készüljön.

Charlotte szerepében az erdélyi színjátszás egy kiemelkedő művésze, Farkas Ibolya lép színpadra. Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója Viktort alakítja a színpadi játékban, Helena szerepét Diószegi Imola formálja meg, a soproni teátrumból pedig Molnár Anikó látható Eva szerepében. A jelmeztervező Szélyes Andrea.

A rendező azt mondta, azért választotta ezt a darabot, mert nagyon megragadta a film forgatókönyve, ő azt olvasta, az abból készült filmet csak később látta. „Teljesen lenyűgöző ez a történet. Minden benne van az életünkről, emberi kapcsolatainkról, családi viszonyrendszereinkről, boldogságunkról, boldogtalanságainkról. Képesek vagyunk-e az együttélésre, a megbocsátásra? Felül tudunk-e emelkedni sértettségeinken, akarunk őszintén beszélni egymással? Az Őszi szonáta az emberi lélek mélységét mutatja meg számunkra. Látszólag női darab, de mi férfiak sem úszhatjuk meg, hogy szembesüljünk a történet kérdéseivel, amelynek a vége az: el kell jutnunk a szeretet katarzisáig” – hangsúlyozta Pataki András, aki hozzáfűzte, a zene nagyon fontos szerepet tölt be a darabban és az egész produkcióban. Nem kiegészíti azt, hanem szerves része lesz az előadásnak. Ebben a soproni színház zenei vezetője, Oberfrank Péter zongoraművész lesz az alkotók segítségére, ő készíti fel majd a színészeket is arra, hogy az előadásban hitelesen tudják megformálni az általuk alakított zongoraművészeket.

Az Őszi szonáta októberben a soproni színház kamarabérletében látható először, és a következő évadban is műsoron tartják. A tervek szerint a most készülő színpadi játék vajdasági turnéra is indul majd ebben az évadban, de várhatóan megtekinthető lesz Erdélyben, Komáromban, Bécsben és Budapesten a Pesti Magyar Színházban.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.09.02