Szent László Vigasságok szeptemberben Kisvárdán

MTI

Lovagi játékokkal, látványos harci várjátékokkal, katonai bemutatókkal, valamint számos hagyományőrző programmal emlékeznek az 1085-ös kisvárdai csatára és a városalapításra a III. Kisvárdai Szent László Vigasságokon szeptember 4-én és 5-én.

A Felső-Szabolcsban, Nyíregyháza és Záhony között fekvő kisváros a honfoglaláskor a földvárra épített határvédő rendszer központja volt. A feljegyzések szerint 1085-ben Szent László magyar király itt állította meg és győzte le Kutesk kun fejedelem seregét. A fényes győzelem emlékére a lovagkirály Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére templomot alapított a településen.

A helyhatóság honlapján (www.kisvarda.hu) olvasható program szerint a rendezvények szeptember 4-én délután, a főtéri toborzóval, majd a földvárhoz történő kivonulással kezdődnek, ahol számos lovagi és ügyességi játékot rendeznek meg. Lesz vízi csata a vártavon, nomád lovas harci bemutató, akrobatikus trükklovaglás, „pogányjárás és kun dúlás”, amelyeken gyalogos összecsapásokat és hídharcot tekinthet meg a közönség.

Ezen a napon tartják meg a gyalogos és lovas harcosok közreműködésével a kisvárdai csata főpróbáját, a családi ostromjáték után pedig Kutesk kán háremhölgyeinek hastáncát és látványos akrobatikus tűzzsonglőr show-t láthat a közönség.

A szombati fesztiválnap íjászversennyel és szabadtéri bábszínházzal kezdődik, délután a zenés, történelmi díszfelvonulás keretében Szent László ezüstkürtje hiteles másolatát is láthatják az érdeklődők. Hagyományőrző vitézek, zenészek, mutatványosok, zászlóforgatók és dobosok parádés menete a főtérről a földvárig vonul majd, ahol nomád lovas és gyalogos harci bemutató, vadászbemutató és Szent László vitézeinek várostroma szerepel a programban.

Este az 1085-ös várdai diadal újrajátszásában Szent László király, illetve Salamon és Kutesk kán seregei mérik össze erejüket zenészek, zászlóforgatók, a gyalogság, a lovasság és a modern pirotechnika közreműködésével. Este kilenctől a Ghymes ad koncertet, tizenegy órától pedig a nyárbúcsúztató máglyagyújtást rendezik meg, majd kifulladásig táncolhat a közönség a bulisátorban.

A vigasságok kísérőprogramjai között szerepel többek között magyar és kun korhű középkori haditábor, hagyományőrző íjászat, történelmi játszóház, szekerezés és lovaglás, honvéd suli, huszártábor, gasztronómiai és kézműves vásár, táncház, szabadtéri mozi, agársimogató, sas látványetetés, illetve örökségturisztikai kiállítás is.

Forrás: MTI

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.08.25