Zsidó Nyári Fesztivál 2014


A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig. Az összművészeti fesztivál ezúttal is a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a programok sokszínűsége azonban igazi multikulturális eseménnyé emeli az egy hetes rendezvényt, amelynek központi helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga.

A hagyományos műfajok, a kántorkoncert és az autentikus klezmer mellett olyan kortárs előadók mutatkoznak be, mint a világhírű trombitás-zeneszerző, a klez-jazz amerikai fenegyereke, Frank London, akinek műfaji határokat nem ismerő zenei kalandozásai, a kelet-európai zsidó zenei hagyományokra építő Nigun zenekar muzsikájával együtt végtelenül izgalmas, különleges élményt nyújt a közönségnek. Csakúgy, mint a zenei világ egyik legelismertebb klarinétművésze, a klezmer interpretációk virtuóza, Giora Feidman, aki a Gitanes Blondes-szal a Zeneakadémián ad koncertet. Mint mindig, most is kiemelt szerep jut a műfajok találkozásának.  Rendhagyó Radnóti-esttel várja a publikumot két kiváló színész, Mácsai Pál és Fullajtár Andrea, valamint három fantasztikus muzsikus: Dés László, szaxofon művész, zeneszerző, Dés András, a fiatal zenész generáció legelismertebb ütőhangszeres művésze és Lukács Miklós, frenetikus cimbalom művész.

A művészeti ágak átjárhatósága, vers, próza és zene egyedi párbeszéde teszik az estet igazán különlegessé. A világzene örmény fenoménja, David Yengibarian triójával lép színpadra. Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar közös előadása Konrád György szövegei köré sző indaszerű muzsikát ismert és kevésbé ismert zsidó és más dallamokból. Közös produkcióval készül a két egészen különböző személyiségű díva: a nemzetközi hírű fuvolaművész, Horgas Eszter és a magyar jazz öblös hangú énekesnője, Falusi Mariann. A Föld hangjai című bemutatójuk a fesztivál egyik különleges csemegéje. Zorán a jól ismert régi és új „klasszikusokon” kívül meghívott vendégeivel, Gerendás Péterrel és Kulka Jánossal együtt számos Leonard Cohen dalt is koncertje repertoárjára tűz. A komolyzenei koncerteknek a belvárosi Goldmark Terem ad helyet, a jazz műfaj kedvelőit a Rumbach utcai zsinagóga patinás enteriőrje várja.

A fesztivál felvezető programja ebben az évben a világszerte hatalmas sikerrel játszott Broadway-musical, a Hegedűs a háztetőn a veszprémi Pannon Várszínház előadásában. A darab különlegessége, hogy a műbe a játék szerves részeként épül be a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band élő zenéje. Az összművészet jegyében a fesztivál előestéjén, augusztus 30-án Pawel Pawlikowski többszörös díjnyertes filmdrámáját vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. Megrendítő, kiemelkedő képi világú alkotás, amelyben egy fiatal nő intim története finoman szövődik össze a közép-európai történelmi háttérrel.

A 2014-es Zsidó Nyári Fesztivál részletes programja és minden egyéb szükséges információ megtalálható a rendezvény hivatalos honlapján.


A kép a Commons Wikimedia szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt található.

2014.08.22