1363

A Weöres Sándor Színház Hamlet előadása Svédországban


A Weöres Sándor Színház különleges Hamlet előadása meghívást kapott a svédországi Ystad városába. Győrffy László Gábor, a Vas Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Irodájának stratégiai-tervezési csoportvezetője vette fel a kapcsolatot a külföldi színházzal, ő ajánlotta figyelmükbe Czukor Balázs Shakespeare-rendezését.

„Hamlet apja meghalt. Anyja két hónap után hozzámegy volt férje öccséhez. Hamlet szinte beleőrül a fájdalomba. Egy látomásban megjelenik apja szelleme, aki elmondja, hogy az új király ölte meg őt, és arra utasítja Hamletet, hogy bosszulja meg a halálát. Hamlet elhatározza, hogy megöli az új királyt, és hogy tervét titokban tartsa, elkezd őrültet színlelni. Rettegés és szorongás telepszik rá, de az őrület olyan szabadságot ad neki, hogy játék közben elveszíti a kapcsolatot a valósággal, vagy azzal, amit az ’átlagos földi halandók’ valóságnak gondolnak” – foglalta össze gondolatait a Hamletről Czukor Balázs rendező.

Czukor Balázs neve korántsem ismeretlen már a szombathelyi színházban, a nevéhez olyan formabontó és máig emlékezetes rendezések fűződnek, mint Az arab éjszaka, vagy a Cudar világ. A fiatal színész-rendezőt a Hamletben az a probléma izgatja, hogy miként éli meg egy fiú az apja halálát, miért nem képes megbirkózni a tragédiával, hogyan lehet feldolgozni a szülő halálát, hogyan történhet az elengedés. A rendezőt az foglalkoztatja, hogy az álcázásból őrületet színlelő dán királyfi játéka mikor és hogyan csap át valódi tébolyba.

Czukor Hamlet előadása meghökkentően, a határokat feszegetve adaptálja az eredeti művet modern jelmezekkel, díszlettel. A rendező és a dramaturg Khaled-Abdo Szaida alaposan meghúzták Nádasdy Ádám egyébként friss, élő és pontos Hamlet-fordítását: William Shakespeare művét 80 percbe, egy felvonásba tömörítették, de a darab – elmondásuk szerint – így is megmaradt kerek egésznek.

A világirodalom (egyik) legismertebb tragédiájának szombathelyi bemutatójára 2015. április 7-én került sor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében. A társulat a darabbal augusztus 23-án 19 órakor lép fel a svéd járási székhely, Ystad színházában, ahol a színlap kettős szereposztású Gertrúdját Kiss Mari játssza majd. A további szerepekben pedig Mertz Tibor (Claudius, Hamlet apjának szelleme), Bajomi Nagy György (Hamlet), Szabó Tibor (Polonius), Kelemen Zoltán (Laertes, Rosencrantz), Sodró Eliza (Ophelia) és Endrődy Krisztián (Guildenstern, Osric) láthatók.


2015.08.21