Fényes Elek és Bél Mátyás nyomdokain…

Honismereti pályázatokat díjaztak Győrben

A Szülőföldünk Győr-Moson-Sopron Megyei Honismereti Egyesület néprajzi és nyelvjárási gyűjtőpályázatot, valamint helytörténeti és néprajzi fotópályázatot írt ki idén tavasszal. A „Szülőföldünk” pályázat nagy múltra tekint vissza, hiszen immáron 40. alkalommal hirdették meg. A kezdetekkor városunk jeles képzőművésze, Kovács Margit kapott felkérést a díj elkészítésére.

A feladat hallatán a pályázókat marokszedőkhöz hasonlította, hiszen ők is gyűjtögetnek: múltunk töredékeit, emlékszilánkjait – az aratókra jellemző lankadatlan szorgalommal, kitartással. Igaza volt! Az elmúlt évtizedek munkájának eredményeképpen több, mint 2000 pályamű született, ezek egy részéből nagy sikerű kötet is készült.

Ebben az esztendőben három kategóriában 17 dolgozatot talált elismerésre méltónak a zsűri. A díjak átadására a szokásos módon augusztus 20-a előtt nem sokkal, augusztus 13-án került sor. Az egyesület elnöke, Néma Sándor látta el a házigazda szerepét, és értékelte a pályázat egészét. A beküldött művek gondos kutatómunkáról és alaposságról tanúskodnak. A zsűri úgy találta, hogy két-három tanulmány gyakorlatilag nyomdakész állapotban van. Némelyik téma azonban olyan szövevényes, hogy idén már a kutatási eredmények második részét nyújtották be a pályázók.

A pályaművek egyenletesen magas színvonala miatt a bírálóbizottság hosszadalmas vitát és egyeztetést követően úgy döntött, hogy megosztott díjakat ad ki. Az előre meghirdetett kategóriák mellett két különdíjat is megítéltek.

Rövid és tartalmas köszöntőjét követően Borsi Róbert önkormányzati képviselő átadta az elismeréseket a legjobbaknak, akiknek névsorát alább olvashatják.

Fotó:
1. Harsányi Attila (Győr): Aréna, 12 db fotó
2. Baráti Franciska (Halászi): 12 db fotó (Halászin, a régen „Úgónak” nevezett területről)
3. Kamper Ildikó (Győr): 3 db fotó (Győri Rábatöltésen barkavirágzás, Nagybajcsi keresztespók, Véneki kompkikötő)

Néprajz:
1. Dr. Nagy Miklós (Acsalag): Acsalag története: Adatok a 17-21. századból: Bendes József emlékének
1. Molnár László (Budapest) és Sabjanics József (Sopron): A Széchenyiek fafaragó juhásza (Nemes Tompa István 1864-1919 számadó juhász élete és művészete)
2. Takács Istvánné (Győr): Igaz mese a kisbácsai óvodáról
3. Galgóczi Imréné (Halászi): Észjárás és azt bemutató történetek, mondások szülőfalumból, Halásziból

Helytörténet:
1. Torma Attila (Győrújbarát): Adalékok Győr 1945. évi történelméhez + Főispánok élete, munkássága Győr vármegyében 1867-1917 között (2 dolgozat)
1. Thullner István (Mosonmagyaróvár): Egyszer volt malmaink: emlékezés a valaha volt magyaróvári városi és a Mosoni-dunai vízimalmokra
1. Dr. Karácsony István (Darnózseli): Karácsony Mihály és a pesti „József-ipartanoda”
2. Erdődi Rudolf (Győr): Sportos város – sportos család
2. Hárs József (Sopron): A várostorony hétköznapjai
2. Kovács László (Győr): Adatok Ferdinánd Hardegg gróf életéhez
2. Dr. Nagy Erzsébet (Gyömöre): Az első világháborút követő forradalmi hullámverés eseményei Gyömörén
2. Dr. Szűts Tibor (Győr): Győr gazdasági fejlődésének főbb problémái 1914-1945 között

Győr város különdíja:
Torma Béla Gyula (Budakeszi): Laktanyákba zárt történelem II. rész. Győr szabad királyi város laktanyái és katonái a város életében (1922-1945)

A Csornai Múzeum Alapítvány különdíja:
Molnár László (Budapest) és Sabjanics József (Sopron): A Széchenyiek fafaragó juhásza (Nemes Tompa István 1864-1919 számadó juhász élete és művészete)

A díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy a pályázók neves tudósaink, Fényes Elek és Bél Mátyás nyomdokain haladnak. Valóban elkötelezetten, nagy kitartással, szakavatottan. De vajon lesz-e, aki beáll utánuk a sorba? Hol az új generáció? Szívből gratulálunk az idén 90. esztendejét betöltő, elismert soproni helytörténésznek, Hárs Józsefnek, aki idén is – mint a korábbi majd’ negyven esztendőben – remek munkával jelentkezett. Fájó szívvel tapasztaltuk azonban az ifjabb korosztály távolmaradását. Reméljük, kívánjuk, hogy akadjon olyan támogató, akinek anyagi segítségével új erőre kaphat a honismereti mozgalom, mert enélkül nincs hazaszeretet sem. Ez a szó pedig nemcsak üres frázis, sokkal több annál.

Berente Erika


2015.08.14