Szeptember elején kezdődik a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

MTI

Komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, filmvetítések, könyvbemutatók és író-olvasó találkozók is várják az érdeklődőket az idén tizenegyedik alkalommal megrendezett Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 2. és november 7. között az Új Zsinagógában és a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében.

Lednitzky András, a hitközség elnöke a programokat beharangozó sajtótájékoztató előtt az MTI-nek elmondta, hogy a fesztivál szeptember 2-án Illényi Katica hegedűművész és egy izraeli dzsesszegyüttes koncertjével indul, akik magyar és izraeli zsidó dallamokat, folklórdarabokat mutatnak be. A magyar művész az izraeli együttessel járta végig a Szentföldet tavasszal, és az ott sikerrel bemutatott produkciót hallhatja most a szegedi közönség.

„A programsorozat nem kimondottan zsidóknak szól, ez Szegednek szól” – hangsúlyozta a hitközség elnöke. A komolyzenei koncertek közül kiemelte a Szegedi Szimfonikus Zenekar produkcióját, amely Gyüdi Sándor vezényletével lép színpadra, de játszik a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának rézfúvós együttese is, amely német vendégművészekkel egészül ki. Három orgonabemutatót is tart Varnus Xavér orgonaművész. Emellett a zsinagóga orgonistája, Csanádi László is ad koncertet. Lesznek könnyűzenei programok is, mások mellett fellép Szulák Andrea, Mága Zoltán és Kovács Krisztina.

Idén a cigány és a klezmer zene kap hangsúlyt a zenei kínálatban, és megemlékeznek Fehér Poldi (1848-1914) zsidó cigányzenészről is, aki zenekarával a Párizsi Világkiállításon 1878-ban a zeneművészeti körök zsűrijétől egyhangúlag kapta meg a kiállítás nagy aranyérmét. Akkori programját is műsorra tűzik az őszi fesztiválon.

A már hagyományos tárlatok sorában idén Macskássy Izolda festményeit és az Élet Menete Alapítvány holokauszt-vándorkiállítását is láthatják az érdeklődők. Idén is lesznek könyves események: Horváth Péter például új könyvével, Nógrádi Gergely főkántor pedig, akinek eddig negyven gyermekkönyve jelent meg, dalokkal, mesékkel, történetekkel érkezik – sorolta Lednitzky András.

A programokat idén a 20. alkalommal megrendezendő Izraeli vacsoraesttel zárják november 7-én. Ennek a keretében a hagyományok szerint az Akropolisz Táncegyüttes klezmertáncokat mutat be, és megemlékeznek majd Gregor Józsefről is, az operaénekes több nagy sikerű produkciója csendül majd fel. Emellett a résztvevők hagyományos zsidó ételeket fogyaszthatnak.

A programok fővédnökségét Trócsányi László igazságügyi miniszter, illetve Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára és Botka László polgármester vállalta el a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Szabó Gábor akadémikussal együtt – mondta el Lednitzky András.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.08.11