A halászkirály legendája

Filmajánló

A halászkirály legendáját (The Fisher King), Terry Gilliam (Brazil, 12 majom) filmjét (a nemrég elhunyt Robin Williams főszereplésével) 1991-ben mutatták be a mozikban, és azóta már szinte klasszikussá vált. Egy olyan alkotásról van szó, mely különleges módon ötvözi a realitást és a képzelet mitikus világát.

A cím az egyik Arthur mondakörben szereplő legendára utal: a történet szerint a király még gyerekként kinn maradt éjszakára az erdőben, hogy bizonyítsa rátermettségét. Mikor leszállt az éj, az erdőben bolyongott éppen, amikor is látomása támadt: a lobogó tűzből előtűnt a Szent Grál, az isteni kegyelem jelképe. Ekkor egy hang szólt a fiúhoz: Légy te a Grál őrzője, hogy meggyógyítsa az emberek szívét! De a fiút már elvakította a hatalommal, dicsőséggel és szépséggel kecsegtető élet káprázata. És a mélységes döbbenet állapotában egy pillanatra úgy érezte, nem kisfiú már, hanem legyőzhetetlen, akár Isten. Így hát benyúlt a tűzbe, hogy elvegye a Grált, de a kehely eltűnt, s a fiú keze ottmaradt a tűzben, és rettenetesen összeégett. Ahogy idősebb lett, úgy mélyültek a sebei, mígnem egy napon az élet értelmét vesztette a számára. Nem bízott már senkiben, önmagában sem, nem bírt szeretni, se szeretetet elfogadni. Belebetegedett e felismerésbe, s elindult a halál felé. Amikor egy nap egy bolond jött a várba, és megkérdezte: Mi bánt barátom?...

A szimbolikus történetet mottójául választó film egyszerre rejt társadalomkritikát és modern hőstörténetet. Jack Lucas (Jeff Bridges) műsorvezető a rádióban. Meg van győződve arról, hogy a csúcson van, öntelt és cinikus. Egy beszélgetésben felelőtlen megjegyzést tesz a gazdag elit egyik szórakozóhelyére és gőgös látogatóira. Nem számol azzal, hogy telefonálója egy beteg lelkű fiatalember, aki még aznap este valóra váltja szavait, és valósággal megtizedeli a felkapott, bár előkelő vendégeit. Jack összeomlik, amikor a televízióban szembesül szavai hatásával. Még évek múlva sem tud szabadulni a lelkiismeret-furdalástól. Munkájától visszavonul, és alkoholizmusba menekül. Bár barátnője, Ann (Mercedes Ruehl) szereti és igyekszik segíteni rajta, odáig jut, hogy öngyilkosságot akar elkövetni. Ám ekkor a sors úgy hozza, hogy találkozik Perry-vel (Robin Williams), a hajléktalan bolonddal, akiről hamarosan kiderül, hogy egykor neves professzor volt, s éppen abban a bizonyos mészárlásban veszítette el imádott feleségét.

A találkozás mindkét ember számára egy új kezdet lehetőségét jelenti. Az értékválságba süllyedt beteg világból a szent őrületbe menekülő Perry egy másik valóságot mutat Jack-nek, mely gyökeresen megváltoztatja félresiklott életét.

Az idén, 2015-ben 75 éves Terry Gilliam igazán sokoldalú alkotó. Gazdag képzelőereje minden munkájában megmutatkozik. Humorérzéke is nagyszerű, a Monty Python csoport tagjaként is dolgozott, például a Gyalog galopp társrendezője volt Terry Jones mellett. A halászkirály legendáját tartják első „hollywoodi” rendezésének, de ebben is megőrzi az USA-val szembeni kritikus hajlamát. Szociális érzékenységgel és kegyetlen nyíltsággal mesél az amerikai valóságról. Közben pedig szórakoztat, megrendít és felemel.

Díjak:
Golden Globe-díj (1992) - Legjobb női mellékszereplő: Mercedes Ruehl
Golden Globe-díj (1992) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Robin Williams
Oscar-díj (1992) - Legjobb női mellékszereplő: Mercedes Ruehl
Velencei Filmfesztivál (1991) - Legjobb rendező: Terry Gilliam

A halászkirály legendája angol nyelvű előzetese itt nézhető meg.

Szabados Éva

2015.08.03