Idén is várják a Budapestet száz szóban bemutató írásokat

MTI

A tavalyi sikeres projekt folytatásaként idén is megszervezi a Budapestet száz szóban bemutató akciót a Mindspace nonprofit szervezet. Azoknak az írásait várják, akik szívesen megfogalmaznák a fővárossal kapcsolatos érzéseiket, élményeiket, benyomásaikat egy közösségi akció keretében.

A pályázatra, amelyet egy chilei kezdeményezés mintájára hirdettek meg, maximum száz szóból álló írásokkal lehet jelentkezni az ország egész területéről, vagy akár a határon túlról is – mondta el Kobrizsa Ádám, a Mindspace alapítója a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte, hogy a tavaly elindított akció sikerén felbuzdulva hirdették meg idén újra a pályázatot, hiszen 2014-ben több, mint 700 írás érkezett a felhívásra. A legjobb 12 alkotás jutalomban részesül, valamint kiállítják őket a Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben a Bálna Budapestben.

Szeptember 1-jéig várják a kész munkákat, amelyeket a Winkler Nóra újságíró, Nagy Dániel színművész és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja alkotta zsűri bírál el. A tematikus megkötés nélküli történetek legjobbjaihoz kortárs művészek készítenek illusztrációkat, a legjobb száz munkát pedig kötetbe foglalják – tette hozzá a szervező.

Kobrizsa Ádám arról is beszélt, hogy a felhíváshoz idén két közösségi játék is kapcsolódik, mindkettő célja, hogy erősítse a város és annak lakói közötti kapcsolatot. Ezek tapasztalatairól konferenciát is rendeznek majd októberben, a Cafe Budapest keretében. A művészeti seregszemle immár 24. éve vállal jelentős szerepet a kortárs művészetek képviseletében, és a szervezők fontosnak tartják, hogy a fesztivál ideje alatt a különböző művészeti ágak legújabb bemutatói, kiállításai és produktumai mellett olyan kezdeményezéseknek is lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra, amilyen a 100 szóban Budapest projekt is – emelte ki Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője.

Hozzátette: a fesztivál több, mint 40 helyszínen, csaknem 180 komoly- és könnyűzenei programmal, valamint dzsessz-, tánc-, világzenei, opera-, színházi és újcirkuszi, képzőművészeti és irodalmi programokkal várja a látogatókat ősszel a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a Müpában, a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben, a Trafóban, a Millenáris parkban, a Bálnában és a Várkert Bazárban is.

Forrás: MTI

2015.08.03