Soproni tanodások Celldömölkön


A Soproni Petőfi Színház színitanodájának 16 és 29 év közötti csoportjának több tagja vett részt a celldömölki Soltis Lajos Színház szakmai táborában. A csapatot Savanyu Gergely színművész vezette, a munkájukat Pataki András, a város teátrumának igazgatója segítette.

„Immár másodszor voltunk ebben a táborban a tanodásainkkal, és nagyon hasznos volt számunkra ez az egy hét. Idén a csoportunkból kilencen vettek részt a munkában, amelynek keretében rendhagyó módon még kung-fu oktatás is volt” – mondta Savanyu Gergely, akinek erős a kötődése a celldömölki társulathoz, hiszen a kaposvári főiskola elvégzése előtt onnan indult a pályafutása.

A soproni csapat Ödön von Horváth Don Juan megjött a háborúból című színjátékának bemutatásán dolgozott a táborban, miközben több beszédtechnikai, koncentrációt növelő foglalkozáson vettek részt. Ez azt is jelentette a fiatalok számára, hogy sok verset és prózai szöveget kellett rövid idő alatt megtanulniuk, s ez igencsak komoly feladat elé állította őket. Nem beszélve arról, hogy az abszurd színjátszás követelményeivel, az ahhoz szükséges színészi eszköztár használatával is megismerkedhettek.

„Pataki Andrástól sok segítséget kapott a csoport, a színészmesterség alapjaival ismertette meg a táborozókat. Olyan elégedett volt a csapat munkájával, hogy a Celldömölkön próbált darabunkat a következő évadban színre visszük a tanodásainkkal, akik közül a legjobbaknak esélyük nyílik arra, hogy a soproni színház nagyszínpadi előadásaiban is szerepelhessenek” – számolt be a tábor tapasztalatairól Savanyu Gergely.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.07.21