Héctor Tobar: A sötét mélyben

Könyvajánló

Augusztus ötödikén lesz pontosan öt éve, hogy egy chilei bányában rekedt 33 bányász. A Tarandus Kiadó ősszel jelenteti meg Héctor Tobar, Pulitzer-díjas szerző könyvét a témáról A sötét mélyben címmel, amely egy érzelmileg telített, időnként sokkoló erejű beszámoló a döbbenetes katasztrófáról és annak hatásairól.

Héctor Tobar Los Angeles-i újságíró, immár négy könyv szerzője. Elsősorban Latin-Amerika és az USA viszonya, illetve annak alakulása foglalkoztatja. 1992-ben kapta meg a Pulitzer-díjat egy csoport tagjaként, amely a Los Angeles-i zavargásokról tudósított a Los Angeles Times számára. Jelenleg újságírás és kommunikáció szakon tanít az oregoni egyetemen.

Amikor a chilei Copiapó melletti bánya beomlott 2010 augusztusában, 33 bányászt temetett maga alá 69 napra. Az egész világ figyelemmel kísérte a felszínen zajló történéseket, a mentési próbálkozásokat, egy emberként izgultunk a bent rekedtekért és kétségbeesett családtagjaikért. A földfelszín alatt ragadt bányászok életét, tapasztalatait, elkeseredettségét és bizakodását, gondolatait és reményeit azonban nem ismertük – egészen idáig.

Még amikor a sziklák alatt voltak elrekesztve, megegyeztek, ha valami csoda folytán bármelyikük is megmenekül, csak együtt fogják megosztani, hogy mi történt velük. Héctor Tobaré lett a kiváltságos lehetőség, hogy meghallgassa, és elmesélje a történetüket.

A végeredmény, A sötét mélyben című könyv újságírói mestermű: érzelmileg telített, időnként sokkoló erejű beszámoló a katasztrófáról és annak hatásairól. Kísértetiesen élővé, szinte tapinthatóvá teszi a sziklába zártság élményét, a rémséget, amit az ember akkor érez, amikor lassan felemészti az éhség, és azokat a spirituális és misztikus élményeket, amelyek egy ilyen helyzet és egy ilyen veszélyes munka velejárói. Az utolsó fejezetek pedig feltárják, hogyan változott meg végérvényesen a katasztrófában érintett minden egyes ember élete.

„A föld alatt a bányászok szívszorító megpróbáltatásai, a felszínen pedig a családtagok és a mentőcsapat erőfeszítései és nehézségei – a kettő összefűzése adja Tobar mesteri beszámolóját az elzártságról és a sóvárgásról, majd a minden nehézségen diadalt arató győzelemről. Feszültséggel teli és gyengéd pillanatok váltják egymást az emberek életében, s egy olyan történet bontakozik ki előttünk, amely a kalandregényekkel is simán fölvehetné a versenyt.” (Scott Wallace, The Los Angeles Times)

A könyv alapján film is készült The 33 címmel, amelyet a 2015. augusztus 6-i chilei premier után Amerikában november 13-án mutatnak be. A Patricia Riggen rendezte moziban olyan neves színészeket láthatunk, mint Antonio Banderas, Juliette Binoche, Rodrigo Santoro, Gabriel Byrne és James Brolin. A kötet előjegyezhető, megrendelhető a Tarandus kiadó honlapján.

Tarandus Kiadó

2015.07.20