Szent István nap Győrben

Koszorúzási ünnepség

2014. augusztus 20-án 9 órakor koszorúzási ünnepséget rendez Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Szent István király szobornál (Bécsi kapu tér). Megemlékezést tart Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere. Közreműködik a Hangraforgó együttes.

„Az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját...” István király intelmei

I. (Szent) István király – születési nevén Vajk (Esztergom, 975 körül – 1038. augusztus 15.) az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Az ezeréves magyar törvénytár az általa alkotott törvényekkel kezdődik.

„Egyházi tiszteletét augusztus 20-ai dátummal már az 1092. évi szabolcsi zsinat előírta, állami ünneppé I. Ferenc császár nyilvánította, ma pedig e nap legfőbb nemzeti ünnepünk. Szent István neve forrt össze a legszorosabban a magyarsággal és egyszersmind a magyarok európaiságával. Az ő nevének szinonimája a szentkirály, ő volt falvak százaiban a templomcím, a település névadója. Ő az örök hivatkozási alap, minden cselekedet viszonyítási pontja, ő a Nagy Kezdet, az országalkotó, az államszervező, a keresztény hitet terjesztő uralkodó. Ő a valaha élt legnagyobb magyar államférfiú.” Kristó Gyula

2014.08.12