Jubilál a Művészetek Völgye

Interjú Jakab Natália programigazgatóval

Idén immáron a 25. alkalommal rendezik meg a Művészetek Völgyét a Balaton-felvidéken. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja július 24. és augusztus 2. között színházi előadásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, közösségi programokkal, interaktív játékokkal és új udvarokkal várja a látogatókat. Új színfolt lesz az idén először megjelenő Mártapista udvar is.

25 éves születésnapját ünnepli a fesztivál. Milyen különlegességekkel készülnek a jubileumi évforduló megünneplésére?

Olyan legendás nagy helyszíneket hívtunk életre, mint a Klastrom, ahol a népzenének szenteljük az első öt napot Lajkó Félix, Palya Bea, Szalóki Ági, Csík János és a Muzsikás szereplésével, majd a Balaton Method film premierje, zenekarainak fellépése és elektronikus zenei irányzatok bemutatása következik az NVC szervezésében. A Gástya-árok is ilyen legendás helyszín, ahova idén a Modern Art Orchestra költözik be Hajós Andrással, illetve esténként Hobo koncertjein is itt vehetünk részt. Fokozott figyelemmel ügyeltünk a szervezésre, hiszen arra is gondolnunk kellett, hogy alkalomadtán az egyes udvarok vendégei át tudjanak sétálni a másik fellépésükre. A völgyben így számos olyan produkció fog születni, amelyeket ilyen formában korábban még sehol nem láthattak. Az előre összeállított programokon túl mi ezzel is próbálunk kitűnni. Nem mindennapi társulásokkal, rengeteg improvizációval és új tehetségek bevonásával lepjük meg a fesztiválozókat.

A látogatók kényelmének érdekében idén számos technikai szolgáltatással is bővítették repertoárjukat. Melyek ezek?

Igyekeztünk tanulni az eddigi tapasztalatokból, a látogatók észrevételeiből, és minél színvonalasabbá tenni szolgáltatásainkat. Kifejlesztettünk egy új mobilapplikációt, valamint a holnapunk is megújult. A Simple-vel összefogva pedig kedvezményes áron meg lehet váltani a parkolójegyeket, ha valaki váltott már előre belépőjegyet a fesztiválra. Az online jegyvásárláskor a szállásfoglalásban is tudunk segítséget nyújtani.

A már hagyományosnak számító helyszínek mellett milyen új udvarokat köszönthetünk?

Megújul a Blues Pot Major is, külön udvara lesz a Momentán Társulatnak, a Modern Art Orchestrának és Hajós Andrásnak. A Hello Wood is újdonságokkal készül, ők eddig csak kiállítással vettek részt, most viszont egy teljes falut építenek fel, amely fantasztikus környezetet teremt az ott megrendezett koncerteknek. A Színház Színpadunkon Pintér Béla és Társulata, Jurányi inkubátorház több társulata és Hobo színházi estjei láthatóak majd.

Szintén újdonság a Mártapista udvar…

A Törzskávéház a 25 évhez, avagy Mártapista udvarban egészen ’89-ig visszanyúlva felvonulnak az eddigi évek legmeghatározóbb résztvevői, ahol együtt elevenítjük fel a legizgalmasabb pillanatokat.

A látogatószámokat illetően mik az elmúlt évek tapasztalatai? Idén milyen részvételre számítanak?

A hat falvas, 2000-es évek eleji fesztivál népszerűségéhez képest egy ideig visszaesett a látogatottság, főleg, amikor 2009-ben elmaradt a fesztivál. Majd szellősen, szépen lassan jöttek vissza a látogatók. Ebben a fiatalokat megszólító kommunikációnak is nagy szerepe van. 2010-től viszont folyamatosan ívelünk fölfelé. A 70, majd később 80, 90 ezres látogatószámot a tavalyi évben fel tudtuk hozni 140 ezerre. A jegyeladási adatok alapján úgy gondolom, idén még ennél is nagyobb érdeklődésre számíthatunk. Bár a látogatószám növekedése miatt három nagy színpadot is megszerveztünk idén, szeretnénk megtartani a kisebb udvarok meghitt, varázslatos hangulatát is.

Melyek azok a programok, amelyeket szabadidejében mindenképpen tervez megnézni?

Kislányommal szeretnék résztvenni a Ringató foglalkozásokon, valamint megnézni a Modern Art Orchestra és Hajós András előadásában a Zenehajó programokat és a Kaláka Versudvar gyermekkoncertjeit. Emellett amikor édesanyám tud vigyázni a kislányomra, és a szervezési ügyek sem zavarják meg figyelmemet, akkor szeretném meghallgatni Snétberger Ferenc előadását a Harcsa Veronika udvarban, tombolni a Blues Pot Caféban megszervezésre kerülő könnyűzenei koncerteken és különösen az utolsó esti Quimby-n. Szeretnék megnézni néhány színházi előadást, és a Momentán Társulat udvarába is sűrűn betérek, ha időm engedi.

Végh Nóra
Forrás: kultura.hu

2015.07.13