1315

Lovagi torna a Kinizsi várban


Naponta két alkalommal is várják a látogatókat a híres Nagyvázsonyi várjátékok, amelyek keretében az egész család kipróbálhatja az íjászatot vagy akár az érmeverést. Az esemény ceremóniamestere és rendezője a Veszprémi Petőfi Színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba. A várjátékok ideje alatt megrendezett lovagi tornákhoz interaktív játékok is kapcsolódnak.

„Balassi-versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével, stilizált, korhű ruhákban való lovagi tornával várjuk a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor” – mondta el Mekler Norbert várkapitány. Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a Nagyvázsonyi várjátékot, és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, lovaglást, érmeverést is szülői felügyelettel. A lovagi tornához hozzátartozik az interaktív játék is: lovagi kiképzés, lovaggá ütés, a legerősebb vitéz: Kinizsi Pál és asszonyának, Magyar Benignának megválasztása, valamint az apródok kinevezése is, akik természetesen a nézők soraiból kerülnek ki. A leendő apródokat Kinizsi Pál maga üti lovaggá.

Az előadás ízelítő a történelemből, amely keretében Balassi-versek és Heltai Jenő A néma levente című művéből való részletek is elhangzanak. Az előadást július 1. és augusztus 20. között naponta megrendezik, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Azoknak a családoknak és gyerekeknek, akik szeretnének pár napra egy szerethető időutazáson részt venni, javasoljuk július 31. és augusztus 2. között a Kinizsi Napokat, amikor is három napig megelevenedik a reneszánsz kor Nagyvázsonyban, zenével, tánccal, pisztrángos ételekkel, mesterségekkel és számtalan gyerekprogrammal együtt.

Tibenszky Móni Lisa
Forrás: kultura.hu

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.07.06