1596

Jogászokat, egészségügyi és szociális frissdiplomásokat avattak


Szombaton a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán 71 jogász doktort avattak, a Petz Lajos Egészségtudományi és Szociális Képzési Intézet ünnepségén 40 frissdiplomást köszöntöttek.

A győri friss jogi doktorok a rektori jogarra dr. Földesi Péter rektor előtt tették le esküjüket. A legeredményesebb tanulmányi munkát tanúsító summa cum laude minősítésű diplomát vehetett át a mosonszentmiklósi Busa Réka és Molnár Dóra, akik egykor a helyi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségiztek, a győri Kormos László (Krúdy Gyula Gimnázium, Győr), a szombathelyi Szentgyörgyvári Tamás (Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathely) és a győri Nyerges Éva (Rába Gimnázium mosonmagyaróvári tagintézménye).

Dr. Lévayné dr. Fazekas Judit, a győri jogi kar dékánja avatási beszédében hangsúlyozta, hogy a legklasszikusabb társadalomtudományi felkészültséget jelentő győri jogász diploma töretlenül kiváló ajánlólevél a munkaerőpiacon, amit jól mutatnak a széchenyis jogászképzés országos összehasonlításban is kimagasló elhelyezkedési mutatói. „A jogászi munka nem csupán egy szakma, hanem hivatás, amelynek jó vagy rossz gyakorlása nem pusztán magánügy, hanem közügy, hiszen ezáltal erősíti vagy gyengíti a jogrendbe vetett bizalmat” – hangsúlyozta a professzorasszony. A mosonmagyaróvári dr. Stipkovics Ivett látássérült hallgatóként szorgalmának, családjának és szaktársainak is köszönhetően az optimális 10 félév alatt cum laude minősítéssel végezte el a győri jogász szakot, s a napokban önkormányzati, közigazgatási állásokra adta be pályázatát.

„A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal, Győr és a térség meghatározó egészségügyi és tudományos centrumával 1996-tól sikeres és eredményes képzési együttműködést folytat a Széchenyi István Egyetem. A kórház a klinikai tárgyakat, az egyetem a közismereti tárgyakat oktatja a győri egészségtudományi és szociális szakosoknak, s ez a közös munka több tudományos programban, pályázatban is kiteljesedve erősíti a két intézmény kapcsolatát” – mondta el dr. Komlósi László rektorhelyettes az ünnepségen. A végzettek szakmai esküt tettek: a közösségi és civil tanulmányok mesterszak első győri avatottjai, az ápolási és betegellátási, az egészségügyi szervező és a szociális munka szakok frissdiplomásai a szakma, a jogszabályok előírásait megtartják. Elsőként végeztek Győrben szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzéses hallgatók, ők a képesítésük szerint szociális munka asszisztensek lettek.
 

Winkler Csaba
Fotó: Csendes Richárd

2015.07.06