Szegedi Szabadtéri Játékok

Július 10. - augusztus 21.

Július 10. és augusztus 21. között zajlik le a 2015. évi Szegedi Szabadtéri Játékok (Tisza Lajos krt. 56.), hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb színházi fesztiválja, látványos musical-, opera-, tánc-, operett- és prózai előadások játszóhelye.

Részletes műsor és bővebb információ  a fesztivál honlapján olvasható.

A Szegedi Szabadtéri Játékok hazánk legnagyobb befogadóképességű és legjelentősebb szabadtéri színházi fesztiválja. 1931. június 13-án tartották az első előadást a Fogadalmi Templom előtt, ezt követően a szabadtéri produkciók minden év nyarán Szeged fő kulturális eseményét jelentették. Évente közel hetvenezer embert ejt ámulatba a varázslatos atmoszférájú színházi eseménysorozat. Az előadások idejére a színház szerelmesei megtöltik a várost, valódi, nyüzsgő fesztiválhangulatot varázsolva ezzel a mediterrán hangulatú szegedi estékbe. A csodálatos helyszínt, a tizenkétezer négyzetméter alapterületű Dóm teret a velencei Szent Márk térhez szokták hasonlítani. A vállaltan népszínházi vonulatot követő rendezvénysorozat előadásai évről évre mind változatosabb képet igyekeznek nyújtani, így garantálva azt, hogy minden műfaj – operett, opera, musical, néptánc, kortárs tánc, próza – rajongója megtalálhassa a maga kedvencét a csillagtető alatt. Fülledt nyári éjszakákon valódi fesztiválhangulat uralkodik Szegeden, a színház szerelmesei csak arra várnak, hogy a nézőtéren felragyogjanak a fények.

Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató 2013-ban vették át a fesztivál vezetését. Az általuk menedzselt évadokban olyan nagysikerű produkciók kerültek színre a Dóm téren, mint például a hazánkban először Szegeden, és a világon először non-replica formátumban látható Mamma Mia! ABBA-musical a Madách Színházzal együttműködésben, vagy Kodály Háry Jánosa, melyben a világhírű filmsztár, Gérard Depardieu alakította Napóleont és amely bebizonyította, hogy az opera műfaja is tud kirobbanó sikert elérni. Rekordévet zártak 2014-ben, mind a látogatottságot, mind a jegyárbevételt tekintve. A 2015-ös évet hasonló lendülettel indítják, többek közt Katarina Wittet, a világhírű műkorcsolyázót sikerült megnyerni az európai szintű fesztiválon való szereplésre.

Rövid története:

A 20. század elején a szabadtéri európai rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallták. Magyarországon az elsők között indították útjára a nyári színházat Szegedi Szabadtéri Játékok néven.

A Játékok ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel. A gondolatot a kulturális és politikai élet számos jeles képviselője támogatta (Kertész K. Róbert, Hevesi Sándor, Fülei-Szántho Endre, Vojnovics Géza). A főpróbára a lehetőséget a szegedi Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra – a Magyar Passióra, Hevesi Sándor rendezésében – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások – töretlen sikerrel – minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették.

A Magyarországon egyedülálló szabadtéri sikersorozat első felvonásának a második világháború vetett véget, 1939-ben. Az újrakezdés, 20 év kihagyás után, 1959. július 25-én következett el. Ezen az estén a Hunyadi László dallamaival kezdődött meg a Szegedi Szabadtéri Játékok második fejezete.

1994-ben a Játékok új nézőteret kapott. A teret egész évben elfoglaló lelátót, csak az előadások idejére felállított, 4000 férőhelyes mobil nézőtérrel cserélték le. A szektorokat az 1879-es szegedi nagy árvíz idején segítséget nyújtó európai fővárosokról (London, Róma, Párizs, Berlin, Brüsszel, Bécs), illetve Szeged testvérvárosairól (Darmstadt, Turku, Parma, Nizza, Szabadka, Toledo, Odessza) nevezték el.

Abigél

Még sosem szerepelt szabadtéri színpadon az Abigél, a Budapesti Operettszínház nagysikerű produkciója. Az egyik legnépszerűbb magyar író, Szabó Magda generációkat elvarázsoló regénye nyomán Kocsák Tibor szerzett nagyszabású zeneművet. A szövegkönyvet Miklós Tibor írta. A darab Somogyi Szilárd rendezésében új aspektusból közelít a szívet melengető, síros-nevetős történethez. A szereplők közt megtalálhatjuk Udvaros Dorottyát, Csonka Andrást, Hirtling Istvánt és Vágó Zsuzsit is.

Mamma Mia!

Visszatér a Dóm térre a tavalyi évad legnagyobb sikere, a Mamma Mia! c. musical, Szirtes Tamás rendezése. Az ABBA dalaira épülő produkció a Madách Színházzal együttműködésben valósult meg, 28ezer ember tombolt a népszerű zenéknek és a lenyűgöző színrevitelnek. A megunhatatlan ABBA-dalok várhatóan ismét kirobbanó „diszkóhangulatot” teremtenek majd a nézőtéren.

Tévedések vígjátéka

„Örömszínházat” ígér a Shakespeare-darab rendezője, Kerényi Miklós Gábor a Dóm téren. Az angol mester kacagtató komédiája nyüzsgő, színes kavalkádot felmutató, látványos előadásban elevenedik meg nyáron. Molnár Piroska, Haumann Péter, Pálmai Anna, Szinetár Dóra, Adorjáni Bálint, Telekes Péter, Szabó Győző… - csak pár név a komédia szegedi szereplői közül.

A nyomorultak

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb műve A nyomorultak. A darab a Madách Színházzal együttműködésben születik meg, Szirtes Tamás rendezi és Kentaur tervezi a monumentális díszletet. A Victor Hugo monumentális regénye nyomán született színpadi mű 1987-ben, éppen a Szegedi Szabadtérin került először színre Magyarországon. A látványos, filmszerű előadásban neves művészek kaptak szerepet, Jean Valjeant Tóth Attila és Zöld Csaba, Javert-t Debreczeny Csaba, Fantine-t Vágó Bernadett, Marius-t Solti Ádám alakítja a Dóm téren, a püspök szerepébe pedig Vikidál Gyula bújik.

 
2015.07.06