1616

Rolling Stones-kiállítás nyílik jövő tavasszal Londonban

MTI

Rolling Stones-kiállítás nyílik jövő áprilisban a londoni Saatchi Galériában: az Exhibitionism című nagyszabású tárlaton a világhírű banda tagjainak naplói, levelezése, személyes tárgyai, hangszerei láthatók, és korábban be nem mutatott videofelvételek is várják a közönséget.

A londoni galéria két emeletét szentelik a három éve eltervezett kiállításnak, amelyre a kurátorok ötszáz tárgyat gyűjtöttek össze a rockegyüttes személyes archívumaiból. A rajongók a banda fellépéseinek színpadi dizájnjától a páratlan gitárokon és hangszereken át a ritka hangfelvételekig számtalan izgalmas látni- és hallanivalóra számíthatnak – számolt be róla szerdán a BBC News.

Bemutatják a Stones, valamint tervezők, színészek, filmesek – köztük Alexander McQueen, Ossie Clark, Andy Warhol, Tom Stoppard és Shepard Fairey – együttműködésének gyümölcseit is. A Exhibitionism kiállítás szeptemberig tekinthető meg a brit fővárosban, a következő négy évben a világ további 11 városában mutatkozik be.

„Jó régen szerettük volna már ezt a kiállítást, de azt akartuk, hogy tényleg nagyszabású legyen. Úgy terveztük meg, akár egy koncertturnét, és szerintem most az időzítés is megfelelő” – mondta el Mick Jagger, a banda frontembere. Keith Richards hozzáfűzte, hogy miközben az anyag a Rolling Stonesról szól, nemcsak a tagokon van a hangsúly, szerephez jut például az együttes munkáját támogató technikai stáb is.

Ronnie Wood és Charlie Watts arról beszélt, hogy elégedettek a kiállításnak otthont adó Saatchi Galériával, mint helyszínnel. „Nehéz elhinni, hogy ötven éve kezdtük, de csodás visszanézni pályafutásunk kezdetére” – fogalmaztak, és megjegyezték, hogy a kiállítás egyúttal segít felidézni a történteket. Az április 6-án megnyíló kiállításra július 15-től lehet jegyet vásárolni.

A Rolling Stones 2012 óta több, mint 225 millió fontos bevételre tett szert élő koncertjeiből. A legendás együttes három éve kezdte újra a turnézást öt év kihagyás után, körbeutazták műsorukkal Európát és Észak-Amerikát, majd Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is felléptek. Zip Code című koncertsorozatuk júniusban kezdődött Észak-Amerikában, ahol július közepéig 15 előadásuk lesz.

Forrás: MTI

 

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.07.03