„Humorban nem ismerek tréfát”

Karinthy Frigyes 128

Legtöbben az Így írtok ti, a Tanár úr, kérem! és a Micimackó kapcsán ismerik, de Karinthy Frigyes írt drámákat, tudományos-fantasztikus műveket, verseket, tudósításokat, riportokat, humoreszkeket, valamint irodalmi kritikákat is. Ma lenne 128 éves.

Karinthy Frigyes 1887. június 25-én látta meg a napvilágot, szülei még izraelita vallásúak voltak, de 1886-ban áttértek az evangélikus hitre. Édesanyját korán elveszítette, apja nevelte fel őt, és az életben maradt öt testvérét. A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végezte el tanulmányait, majd a matematika-fizika szak mellett áthallgatott a bölcsészkarra, és sebészeti előadásokon is részt vett. Diplomát viszont sosem szerzett, Bajor Andor mondta róla: „Hitt az értelem erejében, sőt azt mondhatjuk: vakon hitte, hogy múló tünemény a vakság”.

Első műve, a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című, Jules Verne-t idéző kisregény 15 éves korában jelent meg. 1906-ban kezdett dolgozni Az Újság munkatársaként, emellett több budapesti lapban jelentek meg novellái, paródiái, humoros írásai. Az országos ismertséget 1912-ben hozta el számára az Így írtok ti című paródiakötet. Mesterének Swiftet tartotta, folytatásokat is írt a Gulliver utazásaihoz, melyek Utazás Faremidóba és Capillária címmel jelentek meg. Láncszemek című novellájában alkotta meg a hat lépés távolság elméletet, ami azt jelenti, hogy a Földön két ember között létrehozható olyan ismeretségi lánc, amelynek maximum öt eleme van.

Bár legtöbben a humoros írásairól ismerik, ezt ő mindig is zokon vette, attól félt, emiatt nem veszik komolyan más műveit. Regényeiben a férfi és női viszonyokat boncolgatja abból a szempontból, hogy a szebbik nem mennyire el van nyomva. További fő témái a megalkuvás, a szenvedés, a mindent elérni akaró hős bukása. Drámai művei három kötetet tesznek ki, nagyobbik része egyfelvonásos bohózat, de életművében megtalálhatók komolyabb drámák is. Saját magát költőnek vallotta, mégis kevés verset írt, aminek csak egy része lírai hangvételű, míg a legtöbb szabad vers. Fordítóként is jelentős munkásságot hagyott hátra: többek között Dickens, Twain és Swift műveit magyarította, mégis a Micimackó kapcsán ismerik leginkább ezt a tevékenységét. Se angolul, sem pedig németül nem tudott kitűnően, a műfordításokban húga, Emília segített neki, aki nagy nyelvzseni volt. Az ő nyersfordításait használta fel, hogy magyar nyelven olvashassuk többek között Milne klasszikusát.

Kétszer házasodott, első feleségét a spanyolnátha vitte el. Két fia született, Gábor költő, Ferenc író lett, unokája, Márton pedig a Karinthy Színház igazgatója. 1935-ben Baumgarten-díjjal jutalmazták munkáját. Egy évvel később Stockholmban agyműtétet hajtottak végre rajta, élményeiről, műtét közbeni gondolatairól szól az Utazás a koponyám körül című írása, amely a külföldi orvosok körében is ismert lett. 1938. augusztus 29-én, 51 évesen hunyt el agyvérzés következtében Siófokon.

Bodor Máté
Forrás: kultura.hu


A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.06.25