Sikeres évad a Soproni Petőfi Színházban


Sikeres évadot tudhat maga mögött a Soproni Petőfi Színház, amely 10.600 bérletessel és 80 százalékos telítettségű előadásokkal zárta a szezont – mondta Pataki András, a teátrum igazgatója az évadzáró társulati ülésen, ahol a színészi Nívódíj mellett Az ÉV Táncosa-díjat is átadták.

A direktor hozzáfűzte, folyamatosan emelkedik a bérletesek száma a városban. Ez köszönhető a három évvel ezelőtt elindított színháznevelési programjuknak is, melynek részesei az ifjúsági korosztály mellett az óvodások, akik nagy számban látogatják az intézményt.

Az igazgató évadot értékelő összegzésében egyebek mellett beszélt arról, hogy a soproni társulat az őszi szezon kezdetén Az üvegcipő című darabbal részt vehetett a Thália Színházban a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Magyar Elektrával a Nemzeti Színházban szerepelhettek, a Hatalmas Színrabló című zenés mesejátékkal pedig vajdasági turnén vehettek részt. Az évad előadásait jól fogadta a közönség. Az elveszett levél című Caragiale darabra 1200 jegyet adtak el bérleten kívül, a Zene, New York, Szerelem című musical és a Csárdáskirálynő pedig folyamatos telt házzal szerepelt a műsoron, hangos közönségsikerrel. Székely János Caligula helytartója című művét és Gogol A revizor című színpadi játékát is jól fogadta a közönség. A Végtelen Európa című táncfantáziából, amely a Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából készült 23 előadást játszottak, s ez a produkció jelentette a Sopron Balett megalakulását is.

Pataki András örömmel jelentette be, hogy az elmúlt évadban két játékfilmet is forgattak az egész társulat közreműködésével: a Képtelen történet a Magyar Holokauszt Emlékévhez csatlakozva készült, a Csonka délibáb című alkotás pedig a hortobágyi kitelepítésekről szól. Mindkét film látható lesz a Duna Televízióban. A színház vezetője ezután ismertette azt, hogy magyar évaddal tisztelegnek az önálló teátrum megalapításának 25 éves jubileuma előtt a következő szezonban.

Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre emlékezik a teátrum a 2015/2016-os évadban, amelynek keretében a nagyszínpadon felnőtt bérletben csak magyar szerzők darabjait mutatják be.

Az évadnyitó előadás Örkény István Macskajáték című tragikomédiája lesz Szitás Barbara rendezésében Horváth Zsuzsa főszereplésével. Műsoron szerepel még Várkonyi Mátyás és Béres Attila A bábjátékos című rockoperája. A rendező Katona Imre. Játsszák még Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát. Az Evangélium Színházzal készülő produkciót Juhász Róza állítja színpadra. Kosztolányi Dezső ritkán játszott műve, az Aranysárkány is látható lesz a következő évadban, a színpadi játékot Pataki András rendezi.  Ősbemutatóval kedveskedik a közönségnek a Sopron Balett, Szarka Gyula kimondottan erre az alkalomra írta meg az Álmos legendája című táncmű zenéjét, a rendező-koreográfus Demcsák Ottó.

Mindezekkel együtt húsz különböző bemutatóval készül a színház. Látható lesz többek között a felnőtt kombinált bérletben Anna Gavalada Szerettem őt című színműve a Rózsavölgyi Szalon előadásában, Szántó Erika rendezésében, a két főszereplő Szilágyi Tibor és Györgyi Anna. Ugyancsak ebben a bérletkonstrukcióban Pataki András állítja színpadra Ingmar Bergman Őszi szonáta című színpadi játékát. Az előadás érdekessége, hogy a négy szereplő a marosvásárhelyi, a zentai, a komáromi és a soproni színházi együttműködés képviseletében lép színpadra. A kamaraszínházi bérletben többek között az Orlai Produkció előadásaként Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című darabja érkezik, valamint műsoron szerepel Svejk vagyok címmel Mikó István önálló estje. Ezen kívül Haumann Péter Szókratész védőbeszéde című legendás színházi produkcióját is láthatják majd ebben a bérletben a soproni nézők.

Az elmúlt évadokban a soproni ifjúsági és gyermekközönség jelentős létszámban képviseltette magát a színházban, számukra is több bérletkonstrukciót kínál a színház. Az óvodás bérletben A szép Cerceruska című táncjáték, Lázár Ervin A kétarcú boszorkány című mesejátéka mellett bábelőadást is kínál a teátrum a kicsiknek. Számukra Pille Tamás – Juhász Levente A három kismalac című bábprodukcióját kínálja a teátrum. A következő évadban folytatódik az intézmény nagysikerű tantermi színházi – azaz színházi nevelési programként működő – sorozata, és újból megnyílik a színházi klub is, amelynek keretében kortárs magyar szerzők műveit mutatják be.

A soproni színház nyáron A revizor című előadással júliusban vendégeskedik az Esztergomi Várszínházban, az Énekes madár című nép játék pedig látható lesz Magyarpolányban, Hegykőn, Vászolyban és Mikházán. A Csárdáskirálynő pedig a fertőrákosi barlangszínház műsorán szerepel augusztusban.

Az évadzáró társulati ülésen dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere többek között azt hangsúlyozta, hogy a színház kiemelt kulturális értékként van jelen a város életében. Az új irány, amit az intézményvezetővel közösen meghatároztak három éve, jónak bizonyult, és teljesítették az erre az időszakra kitűzött céljaikat. A barlangszínház hétvégi megnyitása új kihívást és lehetőséget jelent a városnak és a Soproni Színháznak is. Szoros kapcsolatra, együttműködésre lesz szükség a két játszóhely között. Mindemellett reményét fejezte ki, hogy a Végtelen Európa című előadást külföldön is be tudják majd mutatni, ehhez próbálnak pályázati forrásokat keresni.

Az évadzárón kiemelkedő teljesítményéért nyújtották át a színház Nívódíját Ács Tamás színművésznek, és első alkalommal adták át az Év táncosa címet. Ezt Szalai Dóra érdemelte ki. Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője elmondta: olyan táncos kapta ezt az elismerést, aki alázatban, emberségben, szakmai fejlődésben példát mutatott az együttesben. Szalai Dóra a díj átvétel után úgy fogalmazott, hogy eddig is maximalista volt a munkában, most azonban még nagyobb elánnal dolgozik, mert a díj még nagyobb felelősséget is jelent a számára. Ács Tamás az elismerés átvétele után arról beszélt, hogy megtisztelő számára ez a díj, amit szerinte az egész társulat megérdemelte volna az idei évadban nyújtott teljesítményéért.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház


2015.06.22