Díjat nyert az Öt Templom Fesztivál

EFFE Label 2015-2016

A győri Öt Templom Fesztivál több száz európai pályázó közül elnyerte az „Európa a fesztiválokért, a fesztiválok Európáért (vagyis EFFE) Európai Uniós nemzetközi szervezet zsűrijének elismerését, és a következő két évben használhatja kiadványain az ezt jelző logót, valamint részese lehet annak az európai hálózatnak, amely ennek kommunikációjáról gondoskodik, s ami által még elérhetőbb, megismerhetőbb lesz.

Mitől is olyan különleges a Karzat Színház által szervezett rendezvénysorozat? Pál Kálmán fesztiváligazgató szavaival élve: ez sör és virsli nélküli fesztivál. Ez az újvárosi programsorozat a lélek ünnepe, mi több – az európai identitás ünnepe. Az Öt Templom Fesztivál a hitről és az elfogadásról szól, a párbeszédről kultúrák és vallások között. Apropójául és helyszínéül Győr-Újváros egy utcájának öt temploma szolgál. Öt különböző felekezet temploma, melyek együtt váltak európai szintű kuriózummá, hiszen békében egymás mellett állva évszázadok óta hirdetik az európai kulturális sokszínűség értékeit, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése nyitottá és érdekessé tesz minket. Példájaként annak, hogy Magyarország, ezer éve itt, Európa közepén elfogadó, toleráns nemzet, ahol jó szomszédként, szimbiózisban él évszázadok óta egyetlen utcában öt európai vallás egy-egy gyülekezete.

Hogy mitől kedves nekünk, látogatóknak az Öt Templom? Talán bensőségessége okán. Itt nem mozognak ezrek. Egy-egy rendezvényre pár száz ember fér be csupán, elég utalnunk az icipici görög katolikus – más néven rác – templomra. Talán kuriózumszámba menő, minőségi műsorai miatt. A templomok szakralitása önmagában különleges hangulatot biztosít minden programnak. Békésen illeszkedik ezekhez a terekhez egy-egy táncszínházi produkció, diplomahangverseny, szaxofon és férfikar, gregorián muzsika és klezmer, a világzene, vers és reneszánsz melódiák, bábszínház és egyházzenei konferencia, monodráma vagy kiállítás. Nekünk győrieknek pedig külön ajándék, hogy minden évben vannak helytörténeti programok is. A fesztivál népszerűsége töretlen. Május közepén évről-évre népes csoportok zarándokolnak a Kossuth utca irányába. Várakozásteljesen, lelküket ünnepi díszbe öltöztetve – írom ezt akkor is, ha kissé patetikusan hangzik.

Gratulálunk az Öt Templom szervezőinek, támogatóinak, mindazoknak, akik valamiképpen hozzájárultak a rendezvény sikeréhez! S ugyan még valószínűleg tartanak az idei fesztivál utómunkálatai, mi már most jó munkát kívánunk az adventi programsorozat összeállításához!

Berente Erika

2015.05.29