Barni kérdezett először

A GYAK látogatása a Győr Plusz Médiatáborban

Július 22-én, kedden a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) néhány tagja ellátogatott a Harcsás Judit, Orosz Sándor újságírók által vezetett és a József Attila Művelődési Házban működő Győr Plusz Médiatáborba.

Ilyen még nem volt! A tábor létrehozásaHarcsás Judités Orosz Sándor ötlete volt. A Győr Plusz vezetőségének, valamint Endrődi Péter vezérigazgatónak a támogatásával indult be. A két újságíró egymást kiegészítve, kitűnő rátermettséggel vezeti a kezdetben csak egy, ötnapos turnusra tervezett tábort, de a nagy érdeklődésre való tekintettel már a másodiknál tartanak 16 fős létszámmal (Az első egy héttel korábban indult 18 fővel.). A résztvevők (10-16 éves kisdiákok), ízelítőt kapnak a média minden ágában szükséges ismeretekből és készségekből. Tanulnak beszédtechnikát, kipróbálhatják magukat rádiósként, híreket, újságcikkeket írnak, fotózhatnak, önismeretre tehetnek szert. Betekinthetnek abba is, miként tükröződik való világunk (fehéren-feketén) a médiában. A vezetők megszervezték ellátásukat, így az egész napot a táborban tölthetik, sőt a Győr Plusz Rádió adásaiba is bekapcsolódhatnak. Sok színes program teszi feledhetetlenné a gyermekek számára az itt töltött időt.  

Ehhez járult hozzá a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség néhány tagjának (költők, írók, művészek) látogatása, akiket a szintén antológiás Harcsás Judithívott meg. A vendégek (Csáky Anna, Gősi Vali, Olasz Vali, P. Szabó Márta, P. Nagy Gabi, Rácz Katalin, Molnárt György) rövid bemutatkozás után felolvasták egy-egy alkotásukat. Csáky Anna, a közösség vezetője az antológiaközösség kialakulásáról, történetéről, népszerűségének növekedéséről, programjairól, kiadványairól is beszélt, persze A Keszegér dala című, gyermekkori élményét bemutató verse sem maradhatott el. P. Szabó Márta textilvarró néhány gyönyörű munkájával, valamint Gyömörei emlék című költeményével kápráztatta el a hallgatókat.Rácz Katalin Egypercesek világvége előtt c. kisprózája, a finom humorral átszőtt történet ugyancsak nagy sikert aratott. A gyermekek tapssal díjazták.Olasz Vali a Dunáról szóló lírai vallomását,P. Nagy Gabi, azaz Nagygábor Margit a Szabadhegyen lezajlott 56-os események gyermekszemmel történő leírását olvasta fel,Gősi Vali pedig egy aranyos gyermekverset hozott. Molnár György, a közösség fotósa végig az események és a résztvevők megörökítésével volt elfoglalva.

A délelőtt legérdekesebb perceiben az antológiások és a gyermekek beszélgetése kapcsán a tábor lakói részletesebben is megismerhették a közösség életét, alkotó munkáját. P. Szabó Mártát pl. a textilképek készítésének titkairól faggatták, Csáky Annát a versírásról, az antológiakötetek összeállításáról, bemutatásáról. A vendégek nem érkeztek üres kézzel: néhány antológiával és saját kötettel jutalmazták meg a ügyes kis ”újságíró-tanoncokat”. A legkisebb, Barninak becézett kisfiú pl. (alig több tíz évesnél) azzal nyerte el tetszésüket, hogy mint legbátrabb táborlakó elsőként tett fel kérdést nekik.  A köteteket, peresze, ki is nyitották, feltárva színes képekkel gazdagított tartalmukat.

Az antológiások látogatása mindkét fél részére élvezetes és hasznos volt. A gyermekek az újságírás mellett egy kicsit a szépirodalom és a művészet berkeibe is bepillanthattak (Ki tudja, nem rejtőzik-e közöttük egy-egy jövendő költő vagy szépíró?), emellett jól szórakoztak, talán tanultak is. A vendégek az érdeklődő tekintetek láttán abban reménykedhettek, hogy rövidesen esetleg új, fiatal tagokat üdvözölhetnek közösségükben. A gyönyörű virágnak pedig, amit Barni adott át, különösen örültek. A médiatábort kitűnő kezdeményezésnek tartották a jövendő médianemzedék kinevelése, valamint a kisdiákok vakációjának hasznos, értelmes eltöltése szempontjából. A látogatás alkalmával természetesen közös fotó is készült.

Molnár György

2014.07.25