X. Győri Fröccsnapok – Győri Legendák Napja

Képriport

A Széchenyi téren július 18. és 20. között tizedik alkalommal került megrendezésre a Győri Fröccsnapok. A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccert az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.

A Győrhöz kapcsolódó történetek sorában nagyon fontos helye van a szódavíz és a fröccs feltalálásának is, így nem véletlen, hogy a Győri Legendák Napja és a Fröccsnapok egy közös nyári hétvégére került. Sok izgalmas és különleges program elevenítette fel a régi történeteket, hogy ezeken keresztül bemutathassuk városunk történelmét, szép helyszíneit az idelátogatóknak, de minden bizonnyal számos újdonságot adott a fesztivál a győri lakosoknak

is. A Győri Nemzeti Színház stúdiósai rövid, vásári színjátékok formájában (Utcai legendamutogatás) mutatták be a fesztivál vendégeinek a vastuskó, a fröccs feltalálása, a győri frigyláda, a lőcsei fehér asszony és a vaskakas legendáját. Látogatható volt a város régi börtöne, ahol bűnről és büntetésről szólt az előadás (Földalatti sétálószínház), benne a lőcsei fehér asszony és a győri vár elestének történetével. A fesztivál programját a jótékonysági fröccsmérés mellett számos gyermekprogram (pl. Hangvarázs – Bolba Éva és a JAZZterlánc), előadás (pl. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna: A „győri csuda” - Krimiből ballada, avagy egy Jedlik „legenda” nyomában), idegenvezetés (pl. Börtöntúra a Lőcsei fehér asszony nyomában), kiállítás (pl. Hámori Sándor és a győri kötődésű gyűjtők szódásüveg kiállítása), sőt a Mobilisnak köszönhetően látványos kísérletek (Csodálatos folyadékok) tették teljessé. Természetesen a zene sem hiányozhatott a programok közül: az amatőr együttesek mellett színpadra lépett Korpás Éva és zenekara, a Váczi Eszter Group, a Group ’n’ Swing Gájer Bálinttal, a Balázs Elemér Group és Szőke Nikolett, a Kiele Swing Cats és a Hot Jazz Band.

De nem ám csak céltalan italozásról szólt ez a győri fesztivál. Nemes célt tűzött ki zászlajára, és bevételeivel a Szép Magyar Beszéd versenyt és annak résztvevőit támogatja.

tmoni

Fotók: Szabó Béla

2014.07.23