Több, mint 80 alkotást vetítenek az első Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon

MTI

Több, mint 80 külföldi és magyar alkotás szerepel az idén először megrendezendő Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, amely május 14. és 17. között hét helyszínen várja az érdeklődőket Gödöllőn.

Székelyhidi Tamás fesztiváligazgató a programot ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta: csaknem 430 nevezés érkezett a világ 42 országból az idei fesztiválra, Magyarországról 132 alkotást küldtek a megmérettetésre. Felhívta a figyelmet arra, hogy elsőként a gödöllői fesztivál közönsége láthatja Török Zoltán új természetfilmjét a floridai Everglades mocsárról, a produkció nemzetközi premierje decemberben lesz a National Geographic Channel műsorán. A fesztiválon adják át a szakma képviselői által újonnan alapított Rockenbauer-emlékdíjat, valamint a Kárpát-medencei alkotói díjat.

Május 15-én pénteken diáknapot tartanak, amelyre több, mint 500 tanulót várnak, míg május 16-án és 17-én a családok számára kínálnak különféle kísérőprogramokat. A fesztivál gáláját május 17-én, vasárnap rendezik meg, az est folyamán 10 szekció filmjeit díjazzák. Emellett öt technikai díjat, hét különdíjat, hat médiatámogatói díjat és öt magyar alkotói különdíjat adnak át. Az elismerésekről hattagú szakmai zsűri dönt. Vasárnap zártkörű filmszakmai konferenciát tartanak menedzsment témában nemzetközi előadók részvételével. A fesztivál honlapján (www.godollofest.com) élőben lehet követni az eseményeket.

A fesztivál mottója a Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék – hívta fel a figyelmet a fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy a fesztivál célja többek között erősíteni a Kárpát-medence magyar nyelvű alkotóműhelyeinek kapcsolatait, valamint előremozdítani az itt készült alkotások nemzetközi piacra kerülését. A beérkezett filmek nagy számához igazodva a városközpontban több helyszínen lesznek vetítések: a Művészetek Háza Gödöllő épületében, a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában, valamint a városi filmszínházban, ahol 3D-s alkotásokat láthat a közönség. Alternatív helyszínként a városi könyvtárban a fesztiválra nevezett és zsűrizett filmeket szekció szerinti bontásban mutatják be. Az Alsóparkban szórakoztató és szakmai programok kísérik a rendezvényt, az esti órákban a város főterén szabadtéri vetítések lesznek – sorolta a fesztivál programjait Székelyhidi Tamás.

Forrás: MTI

2015.05.12