A GYAK szépirodalmi pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése


Április 30-án, csütörtökön a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi tér Központi Könyvtárának klubhelyiségében zajlott a Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) által meghirdetett szépirodalmi pályázat eredményhirdetése.

23 pályázó küldte el munkáját: tizenhatan vers, heten próza kategóriában; közöttük minden korosztály képviseltette magát a 14 éves diáktól a 78 éves nyugdíjasig.

A zsűri tagjai (Cseke J. Szabolcs, Gősi Valéria, Kozák Ágnes, Rácz Katalin) összesen 39 verset és 7 kisprózai alkotást tekintettek át, majd értékeltek.

A rendezvény ünnepélyes keretek között zajlott: Csáky Anna rövid köszöntőbeszéde után bemutatta a megjelenteknek a pályamunkákat értékelő bizottság tagjait, majd Gősi Vali ismertette a díjazottak nevét, röviden méltatva írásaikat.

Vers kategóriában:
I. díjat nem adott ki a bizottság.
II. díjat kapott Siska Ádám Négy prelűd, A múzsához és a Kávéházi requiem című írásaiért, melyekre a modern képalkotás, a modern költői forma, a tömörség, az egyedi stílus jellemző.
III. helyezést ért el Halász István igényesen, hagyományos formában megfogalmazott verseiért, melyek között az Apámra emlékezve című egyszerű, tisztán csengő hangja, hitelessége, érzelmi telítettsége nyerte el a bizottság tetszését.
Dicséretet kapott a 14 éves Tatár Dzsesszika a tehetségét helyenként felvillantó verseiért.

Próza kategóriában:
I. díjat kapott Dr. Kadler Éva A vagongyári macska c. elbeszéléséért, melyben szinte kiforrott íróként mutatkozott be folyékony stílusával, finom humorral átszőtt gondolataival.
I. díjat kapott Pálmai Tibor is Remegések című kisprózájáért. A tömörség, a témaválasztás, a jellemrajz, a találó cím, a mondanivaló finom, árnyalt közvetítése avatta a művet kiemelkedővé.
II. helyezést ért el Tóth-Baróta Adrienn A vándor című, versekkel tarkított meséjével. Az írás mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek kedves olvasmányukká válhat.
III. helyezett Juhász Judit Nemi erő-szak című kisprózájával, melynek korszerű mondanivalója és drámaisága érdemel figyelmet.
Dicséretben részesült Ábrahám Eszter A New York-i táncosnő című, egyedi szerkesztésmódú, lírai töltésű elbeszéléséért.

Különdíjat kapott Máté Antal Szemfödél című hosszabb terjedelmű elbeszéléséért, valamint Kiss Bernadett Alduin című készülő fantáziaregényének 1. fejezetéért.

Az első és második helyezett pályázók írásai bekerülnek az idei Győri antológiába. A díjazottak ezen kívül oklevelet, a dicséretben részesültek emléklapot, valamint egy-egy Győri antológiát, illetve Csáky Anna, Hollósy Tóth Klára versesköteteit kapták ajándékba.

A rendezvényen Olasz Valéria, az antológiaközösség tagja részleteket olvasott fel az első helyezettek alkotásai közül.

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség ezúton is gratulál a díjazottaknak, egyben valamennyi pályázónak megköszöni a részvételt.

Molnár György, a GYAK tagja


2015.05.04