Koller-díj Ábrahám Rafael grafikusművésznek


Koller György (1923-1996) galerista és mecénás emlékére második felesége, Koller Edit – a Magyar Művészeti Akadémia pártoló tagja, a hazai képzőművészeti élet aktív támogatója – 1997-ben díjat alapított, melyet a kuratórium immár tizenhatodik alkalommal ítélt oda egy kiemelkedő tehetségű grafikusművésznek.

A Magyar Művészeti Akadémia hírleveléből értesültem, hogy idén a szombathelyi születésű, 85 éves Ábrahám Rafael grafikusművész munkássága érdemelte ki a Koller-díjat, s július 9-én adják át neki a Vigadó Galériában.

Ábrahám Rafael egyetemi tanulmányait 1947-1951 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán angol-magyar szakon végezte. 1957-től 1962-ig a Képzőművészeti Főiskola tanulója, ahol Barcsay Jenő, Ék Sándor, Hincz Gyula és Kádár György voltak a mesterei. 1962-től a Művészeti Alap, majd a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Szürreális hatásokban gazdag litográfiáin és rézkarcain természeti és művi elemekből teremtett kompozíciókat. Az 1970-es évek elején az alkotás technikai problémái foglalkoztatták, geometrikus és amorf alakzatokat állított szembe egymással. Az 1980-as években az élő és szervetlen anyagokat mikroszkóp alatt vizsgálta, az így talált rendszereket aprólékosan kidolgozott, néhány motívumra redukált képeken ábrázolta. Az 1990-es évektől nagyméretű, geometrikus olajképeket alkot, s kollázsokat készít.

2007 nyarán a Kecskeméti Alkotóházban ismerkedtem meg Ábrahám Rafael festő- és grafikusművésszel, amikor egy portréfotót is készítettem róla. Elhatároztam, hogy fotómmal, mellyel kiállításon is szerepeltem, megpróbálok hozzájárulni a művész ünnepléséhez, ezért felutaztam Budapestre. A díjátadó a Vigadó épületének alagsorában kialakított kiállítótérben volt.  Az ünnepségen a néhai Koller György rokonai mellett a művészt és munkásságát ismerő, szerető tömegben számos barát, művésztárs is megjelent.

A rendezvényen köszöntőt mondott Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, aki Makovecz Imrét (az érem alkotóját) idézve, kiemelte, „a Koller-kiállításnak és magának a díjazásnak is a Vigadó kell, hogy otthont adjon. Ezt az adósságát törlesztette most az Akadémia” – tette még hozzá, és reményét fejezte ki abban, hogy mindez komoly hagyománnyá válik a megújult épületen belül. Gratulált a díjazottnak, akinek munkásságát igazán méltónak tartja a kitüntetésre. Koller Edit férje teherbírásáról és a művészet iránti feltétlen elhivatottságáról beszélt. Olyan korszakban alkotott, mikor az ilyen tevékenységet majdhogynem büntették. Megköszönte Fekete Györgynek és magának az Akadémiának, hogy tovább élteti a díjat, vele együtt Koller György emlékét, szellemiségét is.

Koller György özvegye után Feledy Balázs művészeti író laudációjában a művész technikai felkészültségéről, a különféle technikák egészen kivételes alkalmazásáról, figuralitásának kísérletező jellegéről beszélt, mely – szerinte – a különféle térkezelési módok alkalmazásával szinte teljesen megújította a magyar grafikusművészetet. A díjátadó után Koller György lányának és férjének adtam át Ábrahám Rafael portréját.

A rendezvénnyel egy időben nyílt meg az Ábrahám Rafael grafikáiból álló kiállítás, mely szeptember 14-éig tekinthető meg a Vigadó Galériában.
 

Molnár György


2014.07.15