TIT Év Fotósa – Év Fotója

Fotókiállítás a VOKE Művelődési Házban

A győri VOKE Arany János Művelődési Ház galériájában (Révai u. 5-10.) április 17-én nyílt meg a TIT Pannon Egyesülete és a Győri Fotóklub Egyesület által meghirdetett fotópályázat képeiből rendezett kiállítás, valamint a díjazottak ünneplése. A kiállítás május 12-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.

„Szeretettel köszöntöm Önöket a XII. TIT Év Fotósa – Év Fotója fotópályázatra érkezett képekből rendezett kiállításunk megnyitóján – kezdte megnyitóbeszédét Sarmaság László Kormos István-díjas festőművész, a TIT Pannon Egyesület alelnöke. – Engedjék meg, hogy ez ünnepi alkalomból megosszam Önökkel néhány gondolatomat.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat immár 174 éve áll a tudomány és a művészet népszerűsítésének szolgálatában. A tudomány és a művészet – mint két nagy társadalmi tudatforma – az objektív valóságot vizsgálja különböző megközelítési módokkal, formákkal és eszközökkel. Az igazságot keresi, az emberiséget szolgálva.
Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas tudósunkat idézve: „Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki nem gondolt”, ez a közös lényege a művészetnek és a tudománynak.
A fényképezés is a tudományos kísérletezés eredménye. A világ első fényképét 1826 körül a francia Joseph Nicéphore Niépce készítette fényérzékeny aszfaltra (bitumenrétegre) 8-10 órás megvilágítási idővel. Majd 1829-től együttműködött a francia festővel és feltalálóval, Louis Daguerre-rel, aki továbbfejlesztette a gyakorlatban alkalmazható fényképezési eljárást 1837-ben.

Daguerre fotóit akkor még nem lehetett lemásolni, ez csak később, 1850-ben sikerült. Azóta a fényképezés világszerte elterjedt, kiindulópontjául szolgálva a filmművészetnek és a televíziózásnak is. Ma ott tartunk, hogy mobiltelefonnal is fotózhatunk, továbbíthatjuk a képeket távol eső pontokra is. Szinte minden családban van fényképezőgép.
Van tehát úgynevezett amatőr fotózás, van művészi fotózás, és van tudományos igényű fotózás. A természetfotózás az emberi sejtektől, a növényzettől az állatvilágon át, a tenger mélyén levő élettől a csillagászati jelenségekig ismert és ismeretlen titkokat jelenít meg, tesz láthatóvá, egyúttal szépségélményt és hangulatot nyújt. Természetesen a fotózás révén történelmi szempontból jelentős dokumentumjellegű felvételek az utókor rendelkezésére állnak.

Nem minden felvétel művészi szintű alkotás. A művészet Babits Mihály szavaival „az emberiség tudatára ébredése, egyben egyetemes nyelve.”
A művészet az objektív valóság koncentrált esztétikai megjelenítése. A fotóművészet a termékeny pillanat megragadása. Az ember egyre többet tud a világról, de igényli, hogy a művészet tükrébe nézve felismerhesse önmagát, természeti és társadalmi környezetét. E kiállítás képein azt láthatjuk, hogyan látja egy-egy alkotó a világot, a természetet, és a kompozíció, a színek, a fény-árnyék élességével mit képes kifejezni, hatásával mit képes üzenni számunkra.

Befejezésül abban a reményben, hogy mindegyik fotósnak sikerült magát és látásmódját, impresszióit a kiállított fotókkal megmutatnia, amelyeket mi befogadók szeretettel és kíváncsisággal „látva-látunk”, a kiállítást megnyitom, és szíves figyelmükbe ajánlom.”

A nemzetközi pályázatra az alkotók két kategóriában küldhették el alkotásaikat, a szervezők a tudományos és szabad kategóriában várták a magas színvonalú fotókat. A zsűri, Szabó Béla EFIAP fotóművész, Dániel István ES-MAFOSZ fotóművész, a Győri Fotóklub Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke és Sarmaság László festőművész a beérkezett alkotásokból 58-at választott ki a kiállításra, és az alábbi díjazásról döntött:

TIT Év fotója: Papp Elek MFIAP (Nagykőrös) Alkotó c. alkotása

TIT Év fotósa: Lángh Gábor EFIAP (Sopron) Kollekció (Sorsok, Kerítés, Szénégető) kategória

Szabó Béla EFIAP fotóművész különdíja: Erdős László AFIAP (Öttevény) Kollekció (Fejfák, Január, Lépcsőszimfónia)

Természettudományos Kategória különdíja: Kovács Csaba (Budapest) Kollekció (45 nap, 89 nap, 64 nap-szolárgráfia)

A díjakat Szabó Béla és Dániel István adták át a kategóriák győzteseinek.

A TIT Év Fotósa – Év Fotója kiállítás május 12-ig tekinthető meg hétfőtől-péntekig, naponta 10-17 óra között.

Molnár György,
a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2015.04.21