A szép Cerceruska visszatér


A Pesti Magyar Színházba kapott meghívást A szép Cerceruska című mesebalett április 28-án. A Sopron Balett előadása a következő évadban újra látható a leghűségesebb város teátrumában, a komáromi színházban és nyáron az országos győri táncfesztiválon is.

Nagy közönségsikerrel kezdte el játszani a Soproni Petőfi Színház tánctagozata A szép Cerceruska című mesebalettet 2013 decemberében. Ezzel színháztörténelmet írtak a táncosok: a színpadon még sosem fordult elő, hogy magyar népmeséből koreografált, önállóan készült táncjátékot mutattak volna be Sopronban.

Demcsák Ottó Harangozó-díjas rendező-koreográfus a premier előtt elmondta: Benedek Elek meséjének új adaptációja a tánc színes eszközeivel az állatok, a természet és az univerzum kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A gyermekek számára közérthető, látványos, mozgalmas előadás készült. Hozzáfűzte: a magyar népmesék világa olyan, mint a görög mítoszoké. Foglalkozik a teremtés és az igazságkeresés kérdésével, azzal, hogyan találhatja meg az ember az életútját, miként kerülhet a természettel harmóniába, egységbe. Az ember és az állatok kapcsolatának bemutatása, az érzékenység fejlesztése, a körülöttünk lévő világ összefüggéseinek a felfedezése a mesék segítségével jó példákat adhat a gyermekeknek. A szép Cerceruska is ilyen elemeket tartalmaz átalakulásokkal, humorral, játékossággal, szerelemmel, az egymás iránti felelősség kifejezése, a jó és rossz, a fény és a sötétség harcával együtt.

„A gyerekeket kell a legkomolyabban venni, elsősorban rájuk, érzékeny lelkükre szeretnénk hatni, a szépérzéküket és a képzelőerejüket felkelteni. Átadni azt az üzenetet, hogy a jó igenis legyőzi a rosszat, a gonoszt.” – hangsúlyozta a rendező, akinek ez volt az első gyermekeknek szánt munkája.

A mesebalett zenéjét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter szerezte, akik a magyar népzenei gyökereket fonták össze világzenei és kortárs elemekkel hangulatosan, fantáziadúsan, játékosan.

A produkcióhoz kapcsolódóan a soproni színház vezetése örömteli hírként közölte, hogy A szép Cerceruska című mesebalett meghívást kapott a nyári országos győri táncfesztiválra (június 15-21.), és a következő évadban újra bekerült a leghűségesebb város teátrumának műsorába. Az előadás mindezek mellett a Komáromi Jókai Színházban is vendégszerepel több alkalommal.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.04.21