Győri Legendák Napja és X. Rotary Fröccsnapok


Július 18 és 20. között legendákat ünneplő, fröccsel hűsítő élet költözik a Széchenyi térre. A Győrhöz kapcsolódó történetek sorában nagyon fontos helyet foglal el a „szódavíz és a fröccs feltalálása” is, így nem véletlen, hogy a Győri Legendák Napja és a X. Rotary Fröccsnapok programegyüttese közös nyári hétvégére került.

A Rotary Fröccsnapok ötlete 10 éve született meg a Győri Rotary Clubban: éves rendszerességgel méltó emléket kellene állítani a híres győri természettudósnak és feltalálónak, Jedlik Ányosnak. Dr Horváth József ügyvéd elgondolása nyerte el leginkább a club tetszését, hogy a szervezett jótékonysági fröccskínálásból befolyt összeg a Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny határainkon túlról érkező magyar ajkú diákjai költségeinek fedezésére kerüljön felajánlásra. Az első fröccskínálás a Hotel Konferencia dísztermében történt meg, ahol Horváth bejelentette, hogy szóvédjegy oltalom alá helyezte a „Fröccs Városa” szóösszetételt. Így a Rotary Club - Győr városával szorosan együttműködve - minden évben megjelent egy-egy nagyobb fesztiválhoz kapcsolódván kis fröccskínáló faházával: hol egy Terményáldáson, hol egyéb rendezvénnyel együttesen, mígnem az évek során a kezdeményezés lassan önálló Fröccsfesztivállá fejlődött.

2014-ben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata felvetésére, a Győri Legendák Napját kiegészítve, azzal egyidejűleg kerül megrendezésre immáron X. alkalommal a Győri Rotary Fröccsnapok a Győri Rotary Club és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont közös szervezésében. A támogatandó cél ezúttal sem változott, a bevételből a Szép Magyar Beszéd versenyt részesíti a club, illetve a résztvevő egyéb civil szervezetek: a Győri-, a Győrújbaráti-, a Rába-, a Veszprémi-, a Komáromi-, és a Mosonmagyaróvári Rotary Club, a Somlói Borlovagok, valamint a hagyományosan zsíros kenyérrel közreműködő Kazinczys diákok.

2013 óta a Vaskakas Ünnepi Játékok helyett egy új tematikájú fesztivál kerül megrendezésre, melynek célja a vaskakas legendán kívül a többi győri legenda felelevenítése. A 3 napos rendezvény alatt sok izgalmas és különleges program eleveníti fel a régi történeteket, hogy ezeken keresztül láthassák a város történelmét, szép helyszíneit az idelátogatók, de minden bizonnyal számos újdonságot tartogat a fesztivál a győri lakosoknak is.

Naponta több alkalommal tekinthetünk be a múltba a Győri Nemzeti Színház stúdiósainak rövid, humoros színi jelenetei segítségével, de ugyanezeket a történeteket szakavatott idegenvezetéssel is meghallgathatók lesznek, sőt, a Győri Városi Levéltár kiállításán korabeli dokumentumok segítségével az igaz történetek nyomába is eredhetünk. Ismét látogatható lesz a város régi börtöne, ahol bűnről és büntetésről szól majd az előadás, benne a lőcsei fehérasszony és a győri vár elestének történetével. Egy újabb kutatás részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásai során: egy bűnügyi történet részletei bontakoznak majd ki, mely szorosan kötődik Jedlik Ányoshoz is, és a szájhagyomány nyomán legendává vált, sőt ponyvaként is megjelent, valamint a Győr környéki, állatokhoz és növényekhez kapcsolódó legendák is elmesélésre kerülnek.

A délelőtti előadások a gyerekeket szórakoztatják az Apátúrház előtti kis színpadon. A játszóházi foglalkozások a győri legendákról szólnak majd, sőt, a téren felépülő játszótér nagyméretű játékai is szorosan kapcsolódnak a témához, hiszen többek között lehet majd vízi pisztollyal szódásüvegre célozni, sőt elkészül a gyerekek közös kakasdombja is, főleg, ha mindenki besegít. A három nap során sok-sok zenei program is várja a közönséget, a számos amatőr együttes mellett színpadra lép Korpás Éva és zenekara, a Váczi Eszter Group, a Group ’n’ Swing Gájer Bálinttal, a Balázs Elemér Group és Szőke Nikolett, a Kiele Swing Cats és a Hot Jazz Band.

Részletes információk a fesztiválról, a programegyüttesről, a pontos helyszínekről, az időpontokról, a jegyárakról és minden továbbiról a Győri Fesztiválközpont honlapján érhetők el.

2014.07.10