2267

Barangolás a zene birodalmában

Fagott és zongoraszó a megyei könyvtárban

Euterpé híveit örvendeztette meg László Attila fagottművész és Baróti Zoltán zongoraművész április 9-én a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubjában. Az est bevezető melódiájaként a televízióból ismert, fogat mosó tévé maci kísérődallama hangzott el, csak most a gyerekek helyett a felnőtt hallgatóságnak szólt a zenei formanyelvet öltő „mesei barangolás”.

Milyen világba csábította a két művész a zenei üzenet tolmácsolásával hallgatóságukat? Nagy távlatokat íveltek át a zene hullámhosszán. Ízelítőt kaptunk a barokk, a bécsi klasszicisták, a romantikusok világából, hogy utána – igazi svédasztalként – a felgyorsult ütemű XX. századba csöppenjünk. Korszakok, stílusok, zenei műfajok: felszabadultan, s kellően ráhangolódva élvezhettük az impromptu, prelúdium, ragtime, szving kínálta varázst.

A zongorafutamok a tavasz játékosságát, pajkosságát idézték, mintegy imitálva a csintalan gyermekek széllel való kergetőzését, ahol szinte látni lehetett a falevelek mögé bújt gyerkőcöket, a lombokat meglibbentő, tovasuhanó, incselkedő fuvallatot, de lelki szemeink előtt felsejlhettek a csörgedező patakok s a bennük úszkáló halacskák.

A barokk zene békét hozott a szívünkbe, nyugalmat árasztott, érzéseink szerint minden „letisztult”. Nyugalmi állapotunkból aztán pattogó ritmusok „ébresztettek”, hallottuk a lábak ütemes dobogását, a török ármádia méltóságteljes elvonulását. Nemcsak a nyugati zenei világ, de a keleti is képviseltette magát.

Amint az est és a program haladt előre, úgy vált egyre „pörgősebbé” a műsor. Amikor a dzsessz taktusaira a közönség lába is ütemesen mozogni kezdett, érezni lehetett a közönség és a zenészek egymásra hangoltságát. A szív üzenetét közvetítette a Rómeó és Júlia témájára íródott mű részlete, hogy László Attila és Baróti Zoltán végül Elton John Oroszlánkirályával búcsúzzon tőlünk.

A zenei rendezvények sorában mindenképpen emlékezetes marad ez az est. A megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubja – úgy érzem – mérföldköveket rak le a zenei ízlés kialakítása, fejlesztése terén. Zenei stílusok, kísérletek egész sora kap lehetőséget arra, hogy a résztvevők muzikális horizontját tágítsa. Előadói karakterek kavalkádja mutatkozhat itt be, a lehetőségek tárháza pedig kimeríthetetlennek tűnik.

Az előadók egyben alkotóművészek is, hiszen habitusuktól függően egy adott mű más-más hatást vált ki. Egy sikeres koncert, zenei előadói est kiváltotta katartikus élmény igazi lélektisztító erejű képes lenni. Sokféle hangszer kapott itt már szerepet, s tapasztalhattuk meg hangzását. Miként a művészi fantázia, a zenei is kimeríthetetlen; a stílusok összekapcsolása, a műfajok ötvözése, a szinkretikus zene a jövő, s immár a jelen útja is.

Csiszár Antal
Képek: Pozsgai Krisztina

2015.04.10