3097

Szent László napok Győrben

Képes fesztivál beszámoló

Június 27. és 29. között Szent Lászlóé volt a főszerep Győrben, hiszen lovagkirályunk személye – az itt őrzött hermával – egyértelműen városunkhoz köthető. Nevének napján az önkormányzat minden évben díszközgyűléssel tiszteleg szent királyunk előtt, a püspökség pedig évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.

A ránk hagyott örökség a közelmúltig elsősorban egyházi szempontból volt jelentős Győrben, az utóbbi években azonban már egy nagyszabású fesztivál is, a Szent László Napok kerülnek megrendezésre ebben az időszakban. A háromnapos rendezvénysorozat kort megidéző időutazása három helyszínen zajlott: a belvárosi utcákon, a Káptalandombon és az Aranyparton, a programok során szakrális és világi hangulatok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi – lovagi torna, legendák, misztériumok – váltakoztak. A fesztivál nemcsak kézközelből, hanem átélhető „kézbevétellel” mutatta be ismét a középkort, s benne a király alakját, aki a magyar történelemben a lovagság, vitézség, becsületesség fogalmaival kapcsolódik össze.

A korhű (díszlet)világ és a minden tekintetben erőteljes látványeszközök és -elemek között is a legkiemelkedőbb vizualitású, legnagyobb vonzerőt és tömeget jelentő esemény a több, mint 300 fős lovagkort idéző kosztümös felvonulás volt a pénteki nyitónapon, melyen lovasok, íjászok, zenészek és hagyományőrző lovagrendek vettek részt. A rendezvény fő helyszínén, az Aranyparton kézműves vásári forgatag, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas harci tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, koncertek, népi körhinta, boszorkány-javasasszony, játszóházak, középkori próbák és további gyermekprogramok, valamint az éhes bendőket csillapítandó, kemencében és parázson sült, bográcsban főtt ételek várták a közönséget. A helyszínen felépített jurtáknál minden látogató megtekinthette, hogyan éltek, aludtak, főztek a kor harcosai, kipróbálhatták a fegyvereket, íjakat, kardokat.

A három napos program főbb fellépői felsorolásszerűen: Szent László Lovagrend, Szent György Lovagrend, Megyer Sarja Lovas-íjász Hagyományőrző Egyesület, Csókakői Hunok, „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola, Somos Együttes, Nomádok, Tengeri Íjász és Hagyományőrző Egyesület, Börzsöny Nehézgyalogság, Szent László Haditorna Egyesület, Regélő Fehér Táltos Hagyományőrző Dobcsapat, Történelmi Bajvívó Egyesület, Harlekin Bábszínház, Szkíta Sólyom Baranta Közösség, Saltorello Társulás. Képes összefoglalónk bepillantást enged ennek a nagyszerűen kivitelezett történelmi tisztelgésnek a kellős közepébe, ahol a jelen hirtelen múlttá, nagyszerű és értékes egyszervolttá változott Győr historikus városának szívében.

 

Fotók: Szabó Béla

2014.07.04