Színházi világnap – március 27.

Gála a Thália Színházban

A Színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását. Az 1999 óta megtartott gálaestnek a budapesti indulás óta már három vidéki város – Kecskemét, Veszprém és Szeged – színházai is helyet adtak. A 2015. évi gála különlegessége, hogy több kerek évforduló is okot ad az ünneplésre.

Idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját a MASZK Országos Színészegyesület és ebben az évben 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Európában elsőként kezdődött meg szervezett keretek között a színészképzés. A gálán a hagyományhoz híven szakmai díjakat adnak át: a Gobbi Hilda-életműdíjat, a Soós Imre- és a Vámos László-díjat, továbbá a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elismerését, a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.

Az elismeréseket szórakoztató gálaműsor keretében vehetik át az arra érdemesnek ítélt művészek. A gála fellépői között lesz idén Barnák László, Béres Ilona, Dunai Tamás, Felföldi Anikó, Haumann Péter, Hirtling István, Jordán Tamás, Kulka János, Mácsai Pál, a Budapesti Operettszínház művészei és énekkara, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az est házigazdája Molnár Piroska és Szombathy Gyula, a műsorvezető Földes Eszter és Mesterházy Gyula, a rendező Hegedűs D. Géza lesz, a gálaműsor helyszíne pedig a budapesti Thália Színház. A gála bevételéből – ahol valamennyi közreműködő ingyen, fellépti díj nélkül vállalja a szereplést – a rászoruló színészeket és az Ódry Árpád Művészotthont támogatja a MASZK.

Országszerte szinte valamennyi színházban megemlékeznek a világnapról új bemutatókkal, játékos programokkal. A Bartók Kamaraszínházban Családi Nyílt Napot tartanak ebből az alkalomból. Érdekes programokkal várják a felnőtteket és a gyerekeket a Színháztörténet és Színészmúzeumban is, itt a színház világába engednek egy kis bepillantást játékos formában.

Nagy Mária


Forrás: Thália Színház (www.thalia.hu)

A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.03.27