Mezopotámiai műkincsekből rendez jövőre kiállítást a Louvre metzi fiókmúzeuma

MTI

A mai Irak területén egykoron virágzó ókori Mezopotámiának szentel kiállítást jövőre a világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre, válaszul az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet iraki műkincsrombolásaira – jelentette be Francois Hollande francia államfő.

Az Iraki Nemzeti Múzeummal szoros együttműködésben készülő tárlatot a Louvre-nak az észak-franciaországi Metzben található fiókmúzeumában rendezik meg – mondta a francia elnök Párizsban szerdán, amikor az iraki rombolásokkal kapcsolatban látogatást tett a Louvre-ban. Az elnök felkérte a múzeumot, küldjön szakértőket Bagdadba annak megállapítására, hogy milyen intézkedésekre van szükség a műkincsek megőrzése érdekében.

„A küldöttség következtetései alapján fogalmazzuk meg a Franciaország és Irak közötti együttműködés fő vonalait” – közölte Hollande. Elmondta, hogy a francia régészeti kutatások levéltári anyagait digitalizálni fogják, és Irak rendelkezésére bocsátják, mert a digitalizálás a műtárgyak bemutatásának egy olyan eszköze, amely a szakértői kutatások elősegítése mellett ismeretterjesztésre is alkalmas. A francia elnök azt is bejelentette, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a Közel-Kelet franciaországi intézete és az iraki egyetemek között iraki doktoranduszok fogadására.

A francia kormány jelezte, hogy a francia hatóságok az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO) szoros együttműködésben összeírják az Irakban regisztrált régészeti műtárgyakat, majd az iraki háborúban eltűnt műtárgyakról 2003-ban összeállított „vörös listát” frissítik, és még tavasszal közzéteszik annak érdekében, hogy segítsék a vámügyi szervek ellenőrzési munkáját a terrorizmus finanszírozására szolgáló illegális műtárgy-kereskedelem elleni küzdelemben.

Az Iszlám Állam februárban és március elején folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.

Forrás: MTI


A kép a Wikimedia Commons szabad felhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével itt érhető el.

2015.03.25