Egészség-Piac 2015


A győri önkormányzat idén már 21-ik alkalommal rendezi meg preventív célú, figyelemfelhívó Egészség-Piac sorozatát, amely a tavasz folyamán tíz városrészben várja a lakosságot. Az önkormányzat 1989-től tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, amelynek kezdeményezésére indított városi szintű, lakossági egészségmegőrző programot a WHO Programiroda.

A program az Egészség-Piac elnevezést kapta, és azóta – immár 21-ik alkalommal – minden tavasszal, az április 7-i Egészség Világnaphoz kapcsolódva rendezik meg. A kezdeményezés célja, hogy felkeltse a lakosság figyelmét saját egészségének fontosságára.

A program fővédnökeként Borkai Zsolt polgármester elmondta, az Egészség-Piac országosan is példaértékű kezdeményezés, amely hozzájárul a győriek egészségének megőrzéséhez. A programsorozat segít a különböző betegségek megelőzésében, hiszen az itt végzett szűrővizsgálatok jelzik számunkra, ha további beavatkozásra is szükség van, a különböző előadások pedig ismereteinket bővítik, vagyis az egészségmegőrzés szemléletéhez adnak további muníciókat. „Ajánlom a győrieknek, hogy lehetőségük szerint keressék fel valamelyik helyszínt, és használják ki az Egészség-Piac nyújtotta lehetőségeket.”

Az idei évben az érdeklődők tíz helyszínen találkozhatnak a különböző szűrővizsgálatokkal, többek között vérnyomás-, koleszterin-, vércukorszint méréssel, testsúly-, testzsír-méréssel, testtömeg index, csontsűrűség vizsgálattal, szem- és hallásvizsgálattal.

2015-ben az Egészség Világnap ajánlott témája az élelmiszerbiztonság. Azért került a téma a figyelem középpontjába, mert a WHO adatai szerint a veszélyes élelmiszerek közel 2 millió ember, köztük sok gyerek halálát okozzák évente. Az élelmiszer tartalmazhat ártalmas baktériumokat, vírusokat, parazitákat, vegyi anyagokat, amelyek több, mint 200 betegségért felelősek, a hasmenéstől kezdve a rákig. A WHO gyakorlati útmutatást nyújt az eladóknak és fogyasztóknak, amelynek 5 fő pontja: Tartsd tisztán, különítsd el a nyers és főtt élelmiszereket, alaposan főzd meg, tartsd biztonságos hőmérsékleten, használj biztonságos vizet és nyersanyagokat. A felhívással azt szeretnék elérni, hogy mindenki nyugodt lehessen afelől, a tányérján lévő étel biztonsággal fogyasztható.

Az Egészség-Piac rendezvényeit különböző gyermek- és életmód programok, kóstolók, egészséges termékek kínálata is színesíti. A sorozat március 25-én 15:00 órától a Gyárvárosi Közösségi Házban indul útjára, március 26-án csütörtökön 18 órakor a Győr-ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban Kovács „Koko” István olimpiai és világbajnok ökölvívó lesz a Bezerédj Teadélután vendége. Március 27-én 16:00 órától a Gyirmóti Művelődési Házban rendezik az Egészség-Piac programjait, ahol egy nappal később, március 28-án 17.00 órakor dr. Papp Lajos szívsebész tart előadást. A programok ezután majd április 11-én Újvárosban folytatódnak. Az érdeklődők az Egészség-Piac helyszíneiről és időpontjairól az egeszseg.gyor.hu oldalon tájékozódhatnak.

2015.03.25