Egérfogóban a soproni gyilkos

Agatha Christie darab a Soproni Petőfi Színházban

Agatha Christie Egérfogó című krimijét tűzi műsorára bérletes előadásként a Soproni Petőfi Színház március 28-tól a teátrum kamarajátszóhelyén, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A Színházi Világnap alkalmából a produkció Zentáról érkezik a leghűségesebb városba.

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában egy szórakoztató, izgalmas és irodalmilag igényes bűnügyi történet kel életre. A rejtély úgy lebeg a darab felett, hogy a néző végig azt érezheti, tudja, ki a gyilkos, legalábbis addig, amíg a szerző ismét be nem bizonyítja neki: egy másik szereplő is lehet.

A krónikások szerint a népszerű mű 1947-ben íródott hangjátékként, Mária királyné nyolcvanadik születésnapjának tiszteletére. Színpadra, a londoni West Endre 1952 őszén került, ahol azóta is játsszák a darabot. Igazi turistalátványosságként tartják számon ezt az előadást, amelyet több, mint 20000-szer adtak elő a londoni közönség előtt, s a darab debütálása óta több, mint 403 színész és színésznő alakította a szerepeket, 124 mérföldnyi inget vasaltak ki a szereplők számára, és 426 tonna jégkrémet adtak el az előadás helyszínén. Az elmúlt 60 év alatt mindössze egyvalami nem változott a West End-i színpad kellékei között, ez pedig a kandalló párkányán álló óra.

Londonban az előadás végén a színészek megkérik a nézőket, hogy ne árulják el másoknak, ki a gyilkos. Ezáltal a színházi játék már egy közösség, egy város ügye lesz. Sopronban sem várható ez másként. Hallgatólagosan cinkossá válhat a közönség a krimiben, Agatha Christie pedig odaátról mosolyog mindenkire.

A produkciót – amelynek díszleteit és jelmezeit a kecskeméti Katona József Színháztól kapták a zentaiak – Kálló Béla rendezte. A főbb szerepekben Dévai Zoltán, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Papp Arnold, Rutonić Róbert, Nešić Máté és Virág György látható. A darabot Mészöly Dezső fordította.

Egy ajánló az előadásról itt tekinthető meg.

Varga Róbert
Fotó: Fogarassy Fanny
Soproni Petőfi Színház

2015.03.24