Új – újság – újdonság

Megújult a győri könyvtár folyóirat-kínálata

2014-ben harminc sajtótermékkel bővült a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér napi-, heti- és havilap kínálata, így már több mint 500-féle újságból és magazinból válogathatnak a látogatók.

Az idegennyelvű időszaki kiadványok száma és nyelvi sokszínűsége jelentősen növekedett. Az angolul tanuló olvasók, vagy nyelvi tudásukat felfrissíteni szándékozók immár hozzáférhetnek a Szalai Nóra által szerkesztett, havonta megjelenő 5perc angol magazinhoz, a Hot English Magazine-hoz, olvashatják a The Economist gazdasági és üzleti hetilapot. A németül tanulók újdonságként forgathatják a Neue Zeitung-ot, a magyarországi németek hetilapját, valamint a Der Spiegel gazdasági, politikai hetilapot.

Az újlatin nyelvek kedvelői számára jó hír, hogy olvasható a Le Monde francia napilap gazdasági, politikai hetilapja, a Le Monde Selection Hebdo és a Le Mensuel, egy havonta megjelenő válogatás a Le Monde-ban megjelent legjobb cikkekből. Az olasz lapok közül a Bell’Italia turisztikai és a Focus tudományos ismeretterjesztő havilapok, a spanyolok közül pedig a Diez Minutos társasági hetilap az, amelyeket első ízben vehetnek kezükbe olvasóink. Mostanában újra felfedezzük az orosz nyelvet: a szláv nyelvet tanuló célközönségnek szánjuk a Krestyanka életmód magazint, valamint az Argumenti i fakti gazdasági, politikai hetilapot.

Némi ízelítő a magyar folyóirat újdonságokból: az új tudományos, szórakoztató, ismeretterjesztő lapok között ott találjuk a GEO magazint, amelyben minden hónapban átfogó cikkeket olvashatunk a bolygónkat érintő legfontosabb kérdésekről, a 3. évezred és a Látkép kiadványai pedig a technika és a tudomány összes ágazatából közölnek cikkeket, híreket, aktualitásokat. A BBC History a világ egyik legnépszerűbb történelmi magazinja, amelynek magyar kiadásához mostantól hozzáférhetnek látogatóink is.

A Természetgyógyászat magazin a felmérések szerint a legolvasottabb havilapok egyike. Szakmailag hiteles írásaiból megismerkedhetünk a holisztikus gyógymódokkal, a parapszichológia, asztrológia, biokozmetika világával. Reneszánszát élik a kötött ruhadarabok, a kreatív, ügyes kezű látogatók a Kötött kedvenceink és a Sandra magazinokban lelhetnek rá divatos, kötött modellekre részletes leírással és szabásmintával.

Ötletes, praktikus lakberendezési tanácsokat találhatunk a Kiskegyed Otthona, a Szép-Lak című színes magazinokban; ház- és lakásfelújítással, -átalakítással, valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlet bemutatásával foglalkozik az Ötlet Mozaik. Az utazást kedvelő olvasók a havonta megjelenő Világjáró Utazási Magazin és a Turizmus Trend című folyóiratokat böngészhetik újdonságként.

A gyerekek a Geronimo Stilton Magazin lapjain minden hónapban találkozhatnak Geronimóval és barátaival, s válogathatnak az izgalmas rovatokból: angol nyelvlecke, képregény, mese, levelezősarok, barkács- és főzőrovat, programajánló, fejtörők.

A teljes periodika-kínálatról, az egyes folyóiratok lelőhelyeiről könyvtárunk honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Polczer Adél

2014.01.31