A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola hagyományos éves kiállítása

A Rómer Házban

Március 11-én nyílt meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium hagyományos, éves kiállítása a Rómer Ház Rómer-termében (Teleki L. u. 21.). A többféle képzőművészeti ág produktumait felvonultató tárlat április 5-ig látogatható hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola Szakközépiskola és Kollégium missziójaként (és egyben „hitvallásaként”) a jövő elhivatott művészeinek nevelését tűzte ki célul. A tehetséggondozás középpontjában a harmonikus egyéniség fejlesztése áll, a nyitott, szépségre fogékony, alkotó hozzáállású gyerekek klasszikus balett és modern tánc szakon tanulnak az intézményben. A közismereti oktatás mellett párhuzamosan folyik a szakképzés, mely a tartalom és a forma egységére törekszik. Megmutatkozásaikon az előadások varázslatos világát gyakorolják növendékeik, magasfokú élményt nyújtván a közönségnek mind a tánc, mind pedig a képzőművészet terén.

A képzőművészeti tanszakon az 5 éves képzés a lényeglátásra, a mesterségbeli tudás megtanítására, a klasszikus képző- és iparművészeti képzés alapozására, képzőművészeti továbbtanulásra, illetve grafika, szobrász, festő szakági felkészítésre vállalkozik. A diákok főbb szakmai alaptárgyai a művészeti rajz, festés, mintázás, ábrázoló geometria, fotó, tipográfia, művészettörténet, népművészet.

A Rómer Házban most látható kiállítás festészeti alkotásai hitelesen adják vissza a szakmai és esztétikai felkészítés követelte művészi színvonalat. Az alkalmazott grafikai alkotásokon, tanulmányrajzokon, illusztrációkon a képgrafikus képzés vizuális és rajzi kultúrája szemléletesen érvényesül: a kiegyensúlyozott és „határon billegő” színösszeállítások, a fekete és fehér árnyalataival (el)játszott atmoszféraformálás, a merevebbre vett és szabadjára engedett formák dinamikája jólesően vivid kiállítás-kompozícióban egyesül. A kisplasztikákba realizált díszítő szobrász ismeretek különböző anyagokból (kő, fa, fém, műanyag) megmintázott ornamentális formái és figurális plasztikai ábrázolásai üdítő változatosságú produktumokban nyilvánulnak meg.

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola hagyományos éves kiállítása április 5-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Csendes Richárd


2015.03.20