MUS-E foglalkozás a Győri Nemzeti Színházban


Forgács Péter, igazgató különleges élményt kínált a MUS-E program szerencsés kisdiákjainak március 17-én a Győri Nemzeti Színházban. Ezúttal osztályterem helyett a színház volt soron következő foglalkozásuknak a helyszíne.

A 2014/2015-ös tanévben új osztállyal bővült a MUS-E program Győrben. A MUS-E Magyarország által kiírt pályázatra olyan győri tanítók jelentkezését várta a szervezet, akik hátrányos helyzetű és veszélyeztetett sorsú gyermekek nevelésével foglalkoznak. A pályázat győztese a Kossuth utcai Tulipános Általános Iskola 3.a osztálya lett. Azóta az osztály rendszeresen, órarend szerint találkozik a MUS-E művészeivel, így Szarka Fedor Guido képzőművésszel és Kiss Viktória színésznővel.

A színház épületében tartott nem mindennapi, március 17-i foglalkozás után a gyerekek megnézhették A helység kalapácsa című előadást. A délelőtt legizgalmasabb részének az bizonyult, amikor a gyerkőcök bejárhatták a kulisszát, benézhettek az öltözőkbe, és egy igazi balettgyakorlatra is bekukkanthattak. Az osztály „idegenvezetője”, a színház színpadmestere Páros Zsolt felé özönlöttek a kérdések. A gyerekeknek különleges, új élmény volt a csoda-nap.

A nemzetközi MUS-E (Musique-Europe) multikulturális mintaprogramot 1993-ban Yehudi Menuhin indította útjára, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel.

A magyar MUS-E fontos sajátossága, hogy célcsoportját azok az alsó tagozatos általános iskolások alkotják, akik veszélyeztetett sorsúak és halmozottan hátrányos helyzetűek. Ezek a kisiskolások általában ingerszegény környezetben, kirekesztettségben, sokszor erőszakos körülmények között élnek.

Ma már 12 európai ország hozzávetőlegesen 400 iskolájában alkalmazzák a MUS-E programot, közel 60 ezer gyerek bevonásával, 1000 művész közreműködésével. A magyar MUS-E program 7 városban működik.

Győri Nemzeti Színház
Fotó: Csendes Richárd

2015.03.20