Croissant – egy falatnyi mennyország

Január 30., a croissant napja – LSzimonetta írása

croissant02

Légiesen könnyű, vajas és ellenállhatatlanul ropogós. Reggelire tökéletes egy csésze forró kávéval, de lekvárral vagy akár magában is mennyei. Édesen vagy sósan – mindenképpen jó választás. Január 30-án a franciák híres nemzeti péksüteményét, a croissant-t ünnepeljük.

A croissant története és eredete eléggé homályos, a köztudatban több verzió is kering. Erre még visszatérünk, de most rögtön az elején lerántjuk a leplet a franciákról. Tudta, hogy nem is francia találmány a croissant? Valójában osztrák gyökerekkel rendelkezik. Őse az osztrák kipferl volt, amely egy félhold alakú péksütemény. Az 1200-as években többféle töltelékkel készítették: mandulával, mogyoróval és gyümölcsökkel. A magyar kifli szavunk is ebből a szóból származik.

A legenda szerint a croissant megszületése Bécs 1683-as ostromához kapcsolódik, amikor a várost sikerült megvédeni a törökök ellen. Ezt megünnepelvén a pékek a győzelem emlékének adózva félhold alakú süteményt sütöttek. Egyesek szerint a kifli a török zászlóban lévő félholdat szimbolizálja, erre utal a croissant szó jelentése is, ami „növekvő holdat” jelent.

De vajon hogyan került Franciaországba a croissant? Vannak, akik úgy vélik, hogy XVI. Lajos ifjú felesége, az osztrák származású Marie Antoinette francia királyné által került a kipferlt és annak receptje az udvarba, hogy otthon érezhesse magát. Mások szerint egy bécsi cukrász, August Zang vitte el a receptet a szerelem városába – Párizsba. 1839-ben pékséget nyitott, és árusítani kezdte. Idővel a francia pékek továbbfejlesztették az elkészítési módot, a 19. század végére a croissant már egyre inkább elterjedt Franciaországban. Eleinte a tésztája még a brióséra hajazott. A 20 század elején kezdték el a francia pékek alkalmazni a leveles tészta technikáját, amely által alakult ki a mai croissant formája: az istenien finom, réteges szerkezetű, vajas, belül puha, kívül roppanós finomság.

croissant01

A légies croissant tika

A croissant elkészítése időigényes, de minden percet megér. A tésztát több napon át kell keleszteni és pihentetni. A titok a jó minőségű vajban, a megfelelő hajtogatásban és a végtelen türelemben rejlik. :)) Minden hajtás közé egy réteg vaj kerül. Fontos, hogy nyújtásnál ne érjünk kézzel a vajhoz, mert akkor az felmelegszik és megolvad. Ezt a lépést többször meg kell ismételni. Más dolgunk már nincs is, mint megtölteni édes vagy sós töltelékkel, de önmagában is megsüthetjük. A jól elkészített croissant kívül ropogós, belül puha és foszlós. A legjobb frissen fogyasztani, ugyanis pár óra elteltével veszít élvezeti értékéből, a tészta összeesik.

A fánk és a muffin házassága a croissan-nal 

2013-ban egy francia pék, Dominique Ansel összeházasította az amerikai fánkot (doughnut) és a croissant-t, így a két pékárú kereszteződéséből létrejött a cronut. Maga a sütemény fánkra emlékeztet, croissant-szerű tésztája van, különböző ízű krémmel töltik, amelyet szőlőmagolajban sütnek ki. A séf a receptet mintegy 2 hónapig tökéletesítette, amely olyannyira jól sikeredett, hogy a cronut vihargyorsasággal népszerűvé vált. Így Ansel levédette mind a receptet és mind a cronut nevet.

croissant03

A cruffin pedig nem más, mint a croissant és a muffin szerelmének gyümölcse. Ez a péksütemény laminált tésztából készül, muffinformában kelesztik és sütik. Különféle krémekkel, lekvárokkal töltik meg, majd díszítik. Az első ismert cruffint szintén 2013-ban készítették, azóta világszerte népszerűvé vált, és többféle változat látott napvilágot. Bármelyiket is választjuk, töltelékkel vagy anélkül, mindegyik isteni reggelire, uzsonnára vagy akár ebédre egy finom kávéval vagy teával párosítva.

croissant

LSzimonetta
Fotók: Canva

Forrás: Wikipedia/Croissant, Wikipedia/Cronut, Wikipedia/Cruffin, Streetkitchen, Origo, Franciamacaron, Szabadföld, Mindmegette, Ízesélet

2025.01.30