1816

Oberfrank Péter Érdemes művész lett

Kitüntették a soproni színház zenei vezetőjét

Érdemes művész elismerést vehetett át Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője március 14-én a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötte a kitüntetetteket.

Oberfrank Péter a magyar nemzeti kultúra, a művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként vehette át a díjat.  A zongoraművész és karmester irányításával valósult meg a soproni teátrum első önálló operabemutatója 2013-ban. Gioacchino Rossini Bruschino úr című vígoperáját a Soproni Petőfi Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös produkciójaként Toronykőy Attila rendezésében láthatták a nézők. Az elmúlt évadban a leghűségesebb város színházának egyik emlékezetes előadásának és hatalmas sikerének Andrew Lloyd Webber-Tim Rice-Miklós Tibor Evita című rockoperájának a zenei vezetője és karmestere is Oberfrank Péter volt. A darabot Katona Imre állította színpadra sztárszereposztással: a soproni színpadon együtt játszott Feke Pál, Füredi Nikolett, Vastag Tamás, Szolnoki Tibor és Fésűs Nelly.

Oberfrank Péter a Magyar Állami Operaház állandó vendégkarmestere, korábban a Szegedi Nemzeti Színház főzenei igazgatója volt. Rendszeresen fellép külföldön, számos rendezvény, fesztivál meghívott előadója. A szakmai önéletrajzában foglaltak szerint nagy megtiszteltetés számára, hogy Melis György Kossuth-díjas operaénekes, a MÁO örökös tagja és Seregi László Kossuth-díjas koreográfus, szintén a MÁO örökös tagja felkérték jubileumi előadásaik vezénylésére. Gregor József Kossuth-díjas operaénekes rendszeres zongorakísérője volt 1991-2006 között. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2015.03.17